Kultūras ziņas

Spēles teātris par emocionālo vardarbību

Kultūras ziņas

Skaisti trauki un laikmetīgas rotas

Paziņoti konkursa "Zelta ābele 2018" laureāti

Grāmatu mākslas konkursā «Zelta ābele 2018» par gada mākslinieku atzīta Anta Pence

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele 2018" par gada mākslinieku atzīta Anta Pence, bet balvu par labāko noformējumu izpelnījies Latvijas Nacionālās operas un baleta izdevums "No skices līdz izrādei", aģentūru LETA Latvijas Grāmatizdevēju asociācijā.

Pence ir māksliniece Dokumentālo izdevumu kategorijā uzvarējušās grāmatas "Vilis Rīdzenieks" māksliniece.

Izdevumu "No skices līdz izrādei" sastādījuši Anna Ancāne, Mikus Čeže, Anita Vanaga, bet tās mākslinieks ir Guntars Sietiņš.

Kategorijā "Dzeja" uzvarējusi grāmata "Kalevipoeg" (apgāds "Neputns"), bet prozas kategorijā žūrija par skaistāko atzinusi Andželas Naneti "Mans vectēvs bija ķiršu koks", kura dizainu un ilustrācijas veidojis Krišs Salmanis (izdevējs "Jāņa Rozes apgāds").

Par aizvadītā gada skaistāko grāmatu bērniem atzīta Rūtas Briedes "Suns, kurš atrada skumjas", kuras dizainu veidojis Artis Briedis kopā ar ilustrāciju mākslinieci Elīnu Brasliņu (izdevējs "Liels un mazs").

Zinātniskās literatūras kategorijā balva piešķirta Valdai Segliņai par izdevumu "Senās Ēģiptes medicīnas papirusi" (izdevējs "LU Akadēmiskais apgāds"), bet uzziņu literatūras kategorijā uzvarējusi Raimonda Brieža sastādītā un mākslinieces Pences veidotā grāmata "Cilvēki un notikumi latviešu zemēs no ledus aiziešanas līdz Latvijas valstij" (izdevējs "Neputns").

Balvu "Zelta ābele 2018" par mūža ieguldījumu grāmatniecībā saņēma dzejnieks un grāmatizdevējs Uldis Auseklis.

Kā ziņots, šogad konkursā 50 grāmatu izdevēji pieteica 132 grāmatas, kuras vērtēja eksperti Kristiāna Ābele, Daina Balhina, Ieva Bečere, Daiga Brinkmane, Agris Dzilna, Jānis Murovskis un Ilze Ramane.

Konkursa pamatā ir ideja par grāmatu kā daudzu nozaru speciālistu veidotu mākslas darbu, kas atklāj grāmatas satura un formas māksliniecisko veselumu. Konkursa mērķis ir veicināt grāmatu izdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi, kā arī attīstīt lasītāju izpratni par grāmatu mākslu.

 

GODALGOTĀS GRĀMATAS 2018

I Dzeja

  • Kalevipoeg.  Mākslinieks – Armands Zelčs; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – „Neputns”

II Proza

  • Andžela Naneti. Mans vectēvs bija ķiršu koks. Dizains – Krišs Salmanis; ilustrācijas – Krišs Salmanis,  tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – Jāņa Rozes apgāds 

III Dokumentālie izdevumi

  • Sastādītāja  Katrīna Teivāne-Korpa. Vilis Rīdzenieks. Māksliniece – Anta Pence; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – „Neputns”

IV Grāmatas bērniem

  • Rūta Briede. Suns, kurš atrada skumjas. Dizains – Artis Briedis, Elīna Brasliņa; ilustrācijas – Elīna Brasliņa;  tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – „Liels un mazs”

V  Zinātniskā literatūra

  • Valdis Segliņš. Senās Ēģiptes medicīnas papirusi. Māksliniece – Baiba Lazdiņa; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – LU Akadēmiskais apgāds

VII Uzziņu literatūra

  • Sastādītājs Raimonds Briedis. Cilvēki un notikumi latviešu zemēs no ledus aiziešanas līdz Latvijas valstij. Māksliniece – Anta Pence; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – “Neputns”

VIII Mākslas izdevumi

  • Sastādītāji Anna Ancāne, Mikus Čeže, Anita Vanaga. No skices līdz izrādei.  Mākslinieks – Guntars Sietiņš; tipogrāfija – “Livonia Print”; izdevējs – Latvijas Nacionālā opera un balets

Balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā piešķirta  DZEJNIEKAM UN GRĀMATIZDEVĒJAM Uldim Auseklim

Gada māksliniece – Anta Pence

Portāla „Delfi” lasītāju balsojumā uzvarēja – Nadežda Zeigliša. Место  для названия свободно. Māksliniece – Anna Aizsilniece, tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – Nadežda Zeigliša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti