Grāmatu izstādē Ķīpsalā sarūpēta plaša programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

„Latvijas grāmatu izstādes 2016” rīkotāji sarūpējuši plašu kultūras programmu, kurā ir gan tikšanās ar grāmatu autoriem, gan jaunāko grāmatu prezentācijas, diskusijas un citi notikumi. Izstāde notiks no 26. līdz 28. februārim izstāžu centrā Ķīpsalā. 

Dokumenti

Latvijas Grāmatu izstādes 2016 kultūras programma

Lejuplādēt

58.5 KB

Latvijas grāmatu izstādē šogad piedalās „Jāņa Rozes apgāds”, „Apgāds Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Dienas Grāmata”, „Lauku Avīze”, „Mansards”, „Liels un mazs”, „Pētergailis”, LU Akadēmiskais apgāds, „RaKa”, „Avots”, „The White Book”, „Latvijas Grāmata”, „Madris”, „Annele” un citi. Pašmāju izdevējiem pievienosies pārstāvji no Indijas, Krievijas un Turcijas. Mazie lasītāji būs gaidīti bērnu izklaides istabā „Millili”, savukārt grāmatu maiņas punkts, kā ik gadu, pulcēs tos, kuri novērtē iespēju iegūt sen kārotu grāmatu apmaiņā pret savu piedāvāto.

Tikšanās ar rakstniekiem

Piektdien, 26. februārī, lasītājus gaida tikšanās ar grāmatas "Varoņi un varonība senajā Grieķijā" autoru Hariju Tumanu.

„Apgāds Zvaigzne ABC” izstādes pirmajā dienā aicina lasītājus uz īru rakstnieces Lūsindas Railijas jaunā romānu cikla pirmās grāmatas atvēršanas svētkiem.

27. februārī savus cienītājus gaidīs rakstniece Nora Ikstena, kuras „Mātes piens” ir kļuvusi par vienu no populārākajām grāmatām pēdējā laikā. Savukārt Arno Jundzes un Guntis Berelis diskutēs par trillera žanru literatūrā saistībā ar Jundzes romānu “Bergs & relikviju mednieki”.

Par dzīvi, literatūru bērniem un pieaugušajiem, kā arī par Ukrainu svētdien, 28. februārī, stāstīs „Jāņa Rozes apgāda” uzaicinātais Tarass Prohasko.

Par visu, ko vēl nezinām par Latviju, stāstīs Guntis Eniņš. Savukārt bērni un viņu vecāki aicināti uz tikšanos ar apgāda “Pētergailis” jaunāko bērnu grāmatu autoriem Inesi Pakloni, Māri Runguli, Ievu Samausku, Ingunu Cepīti un Juri Zvirgzdiņu.

Rakstniekus varēs satikt arī izstādes dalībnieku ekspozīcijās. Lasītāju iemīļotā rakstniece Monika Zīle parakstīs savu jaunāko grāmatu „Sapnis par Heidelbergu”, bet Maija Krekle - grāmatu „Ilgu putni ar sasietiem spārniem”, kurā atklāti līdz šim vēl nedzirdēti stāsti un pretrunas Austras Skujiņas dzīvē. Gan Moniku Zīli, gan Maiju Krekli varēs satikt plašajā „Latvijas Avīzes” stendā. 

Kultūras stendā

Kultūras programmas stendā Silvija Radzobe 26. februārī aicinās uz sarunu par Latvijas talantīgajiem jaunajiem režisoriem un viņu izrādēm. Teātra tēmu 28. februārī turpinās mākslas zinātniece Silvija Geikina, daloties pārdomās par apjomīgo monogrāfiju “Daugavpils teātris”, kas veltīta vienīgajam teātrim Austrumlatvijas reģionā. Apgāds „Mansards” sola, ka grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies aktieri un režisori.

„Latvijas Grāmatu izstādē 2016” neizpaliks arī diskusijas par grāmatām, vēsturi un sociālām tēmām. Latvijas Nacionālā bibliotēka rosinās apspriest Kultūras kanonu, savukārt valodas gardēžiem būs tīkama Gunta Bereļa diskusija „20. gadsimta izcilie stila meistari un izaicinājumi viņu tekstu tulkošanā”. Sarežģītais laikposms no 1918. līdz 1921. gadam, mūsu valsts tapšana un atsevišķu cilvēku loma tajā ir Valda Rūmnieka un Andreja Miglas jaunākais veikums vēsturisko romānu klāstā.

Savukārt „Latvijas Avīze” piesaka gada skarbāko diskusiju “Eiropa un Latvija – sabruks vai izturēs?”. Otto Ozols pret ANO Starptautiskās Migrācijas organizācijas ekspertu Ilmāru Mežu un Latvijas  Universitātes Teoloģijas fakultātes dekāni Daci Balodi.

Pēc skarbās diskusijas par Eiropu sekos smaga tēma rakstnieka un žurnālista Imanta Liepiņa skatījumā “Zolitūdes “Maxima”: traģēdijas sociālekonomiskās cēloņsakarības un sekas” – jaunās grāmatas “Nāvējošie gaisa dārzi” atvēršana.

Turpinot vēstures tēmu, par grāmatām “Zem LKP kupola”, “Latvijas diplomātija un ārpolitika 20. gadsimtā” un citiem vēstures tematikai veltītiem izdevumiem stāstīs Voldemārs Hermanis, Inesis Feldmanis un Antonijs Zunda.

Pēc nopietnām diskusijām prasās kas dzīvespriecīgs, pavasarīgs, tādēļ pazīstamā radiožurnālista Dzintara Tilaka humoristiskais romāns ar nelielu fantastikas piesitienu “Piķis un zēvele jeb latvju biznesa nacionālās īpatnības” būs tieši laikā.

“Mēs – pasaules klaidoņi” – tā sauks apgāda “Jumava” topošo grāmatu, kas ir veltījums Jānim Vaišļam. Savos iespaidos un pārdomās dalīsies Pēteris Strubergs, Mārtiņš Šics un citi dēkaiņu cilts pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti