Kultūras ziņas

Cik maksā latviešu māksla?

Kultūras ziņas

Unikāla koncertizrāde "Vācietis. Klavierkoncerts"

Grāmatniekam Jānim Rozem -- 135

Grāmatniekam Jānim Rozem – 135

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jānis Roze, kura vārds rotā grāmatveikalus gan Rīgā, gan citās mūsu pilsētās, bija ne tikai grāmatizdevējs, bet arī aktieris, mākslinieks un literāts. Viņa augstie mākslinieciskie kritēriji par to, kādā iesējumā jābūt romānam vai dzejas krājumam, pacēla Latvijas grāmatniecību pasaules līmenī. Sestdien viņam apritēs 135. gadadiena, savukārt Jāņa Rozes uzņēmumam nākamgad – 100 gadu jubileja.

Jānis Roze dzimis Vecpiebalgā, gadu pirms dienasgaismu ieraudzīja brāļu Kaudzīšu romāns "Mērnieku laiki". Vecpiebalga ir arī Rozes pirmā darbavieta, 18 gadu vecumā viņš strādā pie grāmatizdevēja un tirgotāja Jāņa Ozola. Divdesmitajos gados, kaut gan būdams lielos darījumu parādos, Roze pārņem paputējušā grāmatnieka Golta veikalu toreizējā Suvorova, tagadējā Krišjāņa Barona ielā. Risks attaisnojas un uzņēmums attīstās.

„Zīmīgi ir tas, ka viņš ir novērtējis savus laikabiedrus. Ar laika distanci vērtības izkristalizējas, bet visgrūtāk ir novērtēt tos, kas ir tagad – šeit pat līdzās. Viņš izdeva savu izcilāko laikabiedru, no mūsdienu viedokļa raugoties, izcilo literatūras klasiķu: Antona Austriņa, Jāņa Akuratera, Augusta Deglava, Kārļa Skalbes, Jāņa Poruka kopotos rakstus," stāsta Latvijas Universitātes profesore Ausma Cimdiņa.

Piesaistot tādus māksliniekus kā Kārlis Miesnieks, Sigismunds Vidbergs un Pēteris Kundziņš, Jānis Roze panāca tik augstu iespieddarbu līmeni, ka no viņa mācījās arī citi grāmatnieki. Diemžēl pasaules politiskā situācija sev pakļāva arī izdevēju – 1942. gadā Jānis Roze mirst izsūtījumā Sibīrijā. Viņa atstātais mantojums mūsu kultūrai - ap 750 izdotu grāmatu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti