Kultūras ziņas

Jāņa Deinata "pasaules mala"

Kultūras ziņas

Kara tēma izrādē "Droši kā tankā"

Raiņa un Aspazijas gads grāmatnīcās

Grāmatnīcās pieprasītākie Raiņa un Aspazijas darbi bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Televīzijas kultūras ziņu veidotāju vērojumi lielākajās grāmatnīcās liecina, ka visvairāk grāmatnīcu apmeklētāji pieprasa Raiņa un Aspazijas literatūru bērniem.

Šogad Latvija dzīvo Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas noskaņā. Par abiem dzejniekiem tapušas izrādes, savu kārtu uz iestudējumiem gaida arī viņu pašu lugas. Teju ikvienam no mums grāmatu plauktos ir atrodams kāds Raiņa vai Aspazijas darbu sējums, bet cik bieži tos pārcilājam? Vai jubilejas gads ir atjaunojis padzisušo interesi par dzejnieku pāra daiļradi? Rīgas lielākajās grāmatnīcās vaicājām vienkārši – vai Raiņa un Aspazijas grāmatas šogad pērk vairāk?

Raiņa un Aspazijas gads “Zvaigzne ABC” izdevniecībā sācies jau pērn, kad izdoti vairāki Raiņa darbi, un rindā gaida tādas izcilas lugas kā “Uguns un nakts”’ un “Zelta zirgs”.

„Tad, kad lasītāji zvana un izsaka savas vēlmes un lūgumus, patiesībā lielākā interese ir par Raiņa dzeju bērniem un, protams, šie izdevumi ar krāsainām ilustrācijām noder,” saka  “Zvaigzne ABC” projektu vadītāja, literatūrzinātniece Bārbala Simsone.

Arī Jāņa Rozes grāmatnīcas Raiņa un Aspazijas gadam gatavojušās savlaicīgi, un tur abu ģeniālo literātu veikums ērti atrodams vienkopus.

„Cilvēki nāk un jautā, un dažādi cilvēki jautā, pamatā, protams, vecāka gada gājuma cilvēki, nāk arī cittautieši, kuri jautā, citās valodās vai ir kaut kas pieejams. Tā kā es domāju, ka šo gadu noteikti jūt,” uzsver Jāņa Rozes veikala vadītājas vietniece Kristīne Šlosberga.

Grāmatu namā “Valters un Rapa” uzskata - katra jauna lasītāju paaudze ar Raiņa un Aspazijas paveikto jāiepazīstina kaut vai tāpēc, lai mēs nepazaudētu savas saknes un apzinātos latviskās vērtības.

„Vienīgā grāmata, kas tiek pirkta pēc reitingiem, ir šī pasaku grāmata, vairāk dzejoļu grāmata, bet pirkšana ir ļoti švaka, tā kā interesi, protams, gribētos lielāku,” stāsta “Valtera un Rapas” valdes locekle Iveta Ozola. „Mainās ne tikai cilvēku iepirkšanās paradumi, bet arī vērtības.”

Apkopojot vērojumus, visvairāk grāmatnīcu apmeklētāji pieprasa Raiņa un Aspazijas literatūru bērniem. Nedaudz dīvaini, bet, salīdzinot ar tirgoto Raiņa darbu klāstu, Aspazijas radīto grāmatu piedāvājums ir krietni pieticīgāks.

Grāmatnīcas apmeklētāju ekspresaptauja atklāj, ka dažiem lasītājiem skolas gados obligāti lasāmo Raiņa darbu dēļ pret rakstnieku vēl šobaltdien saglabājusies skeptiski piesardzīga attieksme.

Parasti par aizsaulē aizgājušu autoru darbiem autoratlīdzību saņem mākslinieka radinieki. Rainim un Aspazijai nebija bērnu vai kādu citu tuvu radinieku. Tāpēc šodien par abu literātu darbu izmantošanu, īpaši jubilejas gadā, autoratlīdzības nesaņem neviens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti