Grāmatnīcās pēc atkalatvēršanas visvairāk pērk jaunāko literatūru un grāmatas bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagājis gandrīz mēnesis, kopš atkal ir vaļā grāmatnīcu durvis, kas pandēmijas ierobežojumu dēļ bija slēgtas kopš 19. decembra. Grāmatu tirgotāji secina, ka šis laiks audzējis lasītāju interesi par grāmatu iegādi internetā un grāmatnīcas pēc atvēršanas apkārt negāž. Tomēr daudziem arvien ir svarīgi grāmatu pirms iegādes aptaustīt un pašķirstīt, tādēļ tirgotāji ar prieku redz veikalos atgriežamies pircējus, kuri pašlaik visbiežāk uzkavējas pie jaunumu un bērnu grāmatu plauktiem.

Grāmatnīcās pēc atkalatvēršanas visvairāk pērk jaunāko literatūru un grāmatas bērniem
00:00 / 04:56
Lejuplādēt

“Teikšu, ka lēnām, bet atkal iekustamies!” saka Smiltenes vienīgās grāmatnīcas vadītāja Velga Biseniece. Veikals nav liels, un pēc noteikumiem tajā vienlaikus drīkst atrasties tikai divi pircēji.

“Bet cilvēki ir priecīgi, nāk. Protams, tas nav pārtikas veikals – cilvēks atnāk, viņš ļoti grib visu izskatīt, apskatīt, kas ir jauns. Tas nav tā: ieskrien – izskrien. Pie grāmatām parasti pakavējas,” saka Biseniece.

Lasītāji visvairāk pieprasot jaunākās grāmatas un izdevumus bērniem.

Pilnībā izpirktas divu nesen mūžībā aizgājušu dzejnieču – Kornēlijas Apšukrūmas un Marikas Svīķes – grāmatas. “Slēgto durvju” laikā grāmatas varēja pasūtīt, piezvanot pa telefonu, tomēr mazā Smiltenes grāmatnīca ne vienmēr varēja tikt līdzi lasītāju pieprasījumam. Biseniece atzīst, ka pircēju paradumu maiņu mazliet jūt arī tagad.

Krietnu pieaugumu internetveikalam novērojis apgāds “Zvaigzne ABC”, kam Latvijā ir vairāk nekā 30 grāmatu veikalu.

“Cilvēki grib nākt un klātienē pirkt. Bet neapšaubāmi ir arī cilvēki, kuri pamatoti ir piesardzīgi. Redzam, ka ir pieaudzis grāmatu pasūtījumu skaits internetā. Šobrīd, kad grāmatnīcas strādā, tas ir krities, bet tas kritums nav liels. Grāmatas internetā pasūta daudz vairāk nekā pagājušajā gadā šajā periodā,” atklāj izdevēja Vija Kilbloka. Arī "Zvaigznē" visvairāk pērk grāmatu jaunumus.

Pieaudzis arī pieprasījums pēc e-grāmatām, kas pirmoreiz pārsniedzis 1% no apgrozījuma.

Kopējais apgrozījums pret pagājušo gadu gan krities par 10–15%, īpaši to iedragājusi grāmatnīcu slēgšana karstākajā laikā tieši pirms Ziemassvētkiem. Tomēr galvenais, ka tagad var strādāt, saka Kilbloka: “Strādājam ar milzīgu prieku – man ir atgriezies dzīvesprieks! Tas labākais ir tas – ja strādā grāmatnīcas, tad arī izdevniecības var atsākt grāmatu izdošanu. Jo izdot tik mazās tirāžās, lai apmierinātu pieprasījumu tikai internetā, ir ārkārtīgi nerentabli. “Zvaigzne” bija apturējusi grāmatu sūtīšanu uz tipogrāfijām, un tāpat rīkojās liela daļa izdevēju. Tagad izdevniecības var atjaunot darbu. Protams, ar uzmanību un piesardzību, jo vēl jau nevar zināt, kādi būs nākamie valdības lēmumi.”

Par aizliegumu grāmatnīcām strādāt Kilbloka pirms mēneša vērsās Satversmes tiesā, kas gan norādījusi, ka valdības pieņemtie krīzes lēmumi kā administratīvi akti apstrīdami tikai administratīvajā tiesā. Tomēr viņa vērtē, ka bija vērts to darīt, lai pievērstu uzmanību netaisnīgajai situācijai, un cer, ka šogad izdosies atgūties.

Optimistiska ir arī Ināra Beļinkaja, kura vada uzņēmumu “Jānis Roze”. Pandēmijas gadā Rīgā atvērtas pat trīs jaunas “Rozes” grāmatnīcas. “Tā ka tas mums kopējos skaitļus mazliet izlīdzināja. Tomēr pilnībā vēl neesam sasnieguši pagājušā gada rezultātu,” atzīmē Beļinkaja.

Arī “Rozes” grāmatnīcām audzis interneta pirkumu īpatsvars, taču apgrozījumu ietekmē fakts, ka daudzi uzņēmuma grāmatveikali atrodas tirdzniecības centros.

“Ja esam vienīgie vai vieni no retajiem, kas ir atvērti, tad publika tomēr uz otro stāvu mazāk iet. Nāk tikai tie, kuriem tiešām kaut ko vajag. Lielveikalos pašlaik esam pazaudējuši to pircēju, kas iet garām un nejauši iegriežas,” norāda Beļinkaja.

Tomēr kopumā par iespēju strādāt un pircēju pakāpenisko atgriešanos grāmatveikalu saimnieki ir ļoti gandarīti. Kā saka Smiltenes mazās grāmatnīcas vadītāja Velga Biseniece, "jūtam, ceram un gaidām, kad nāks cilvēki. Piestāj jau pie tā skatloga un paskatās, kas jauns... Es ceru, ka būs. Vajag cerēt, un tad būs forši!”

Kopš 12. janvāra grāmatu līdzņemšanai atkal ir atvērtas arī bibliotēkas, tomēr to lasītavas apmeklētājiem joprojām ir slēgtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti