Kultūras rondo

Latvijas leļļu animācijas lielmeistars Arnolds Burovs: filma “Ki-ke-ri-gū!”

Kultūras rondo

Jānis Hvoinskis "Mūza no pilsētas N". Runā Artis Jančevskis un Kārlis Dzintars Zahovskis

Grāmatizdevējiem šobrīd ievērojams apgrozījuma kritums. Izdevēji lūdz papildus atbalstu

Grāmatizdevēju asociācija: Ārkārtējās situācijas laikā izdevējiem ievērojams apgrozījuma kritums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vērtējot Covid-19 izplatības ierobežošanai izsludinātās ārkārtējās situācijas ietekmi uz grāmatniecību, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija secinājusi, ka nozarē strauji samazinājies gan apgrozījums, gan jauno nosaukumu skaits. Salīdzinot 2019. un 2020. gada marta mēnešus, apgrozījums mazākajiem grāmatizdevējiem ir nokrities pat par 70%, bet jauno izdevumu skaits samazinājies trīs reizes. Tikmēr nozarē vidēji vērojams apgrozījuma kritums par 30% un aprīlī situācija turpina pasliktināties, medijus informē Grāmatizdevēju asociācijas pārstāvji.

Asociācijā norāda, ka kopš Latvijā Covid-19 dēļ ir noteikts ārkārtas stāvoklis, izdevēji ir centušies pielāgoties ierobežojumiem: aktualizēta grāmatu un e-grāmatu tirgošana internetā, nodrošināta grāmatu pieejamība "3td" e-bibliotēkā, kā arī sniegts atbalsts skolēniem un pedagogiem attālinātajā mācību procesā.

Pašreiz, kad nav zināms, cik ilgi turpināsies noteiktie ierobežojumi un kādas būs to sekas uz Latvijas ekonomiku un iedzīvotāju pirktspēju, izdevējiem nākas apturēt arī plānotos projektus, kas savukārt ietekmē autoru, tulkotāju, redaktoru, korektoru, maketētāju un tipogrāfiju ienākumus, uzsver asociācijā.

Asociācijā arī atzīmē, ka izdevēji un grāmatu tirgotāji asi izjūt tirdzniecības ierobežojumus brīvdienās, kā arī jūtama iedzīvotāju pirktspējas samazināšanās.

“Īsti nav izprotams, piemēram, kāpēc tirdzniecības vietās, kur līdzās pārtikas lielveikalam atrodas nedaudzas citu preču tirgotavas, nereti tieši grāmatnīca ir vienīgā, kurai nedēļas nogalē jāpaliek slēgtai, kamēr kosmētikas preču un vietējo mājražotāju preču tirdzniecība turpinās,” norāda asociācijā.

7. aprīlī Eiropas Grāmatizdevēju federācija ir izplatījusi aicinājumu Eiropas Savienības dalībvalstu kultūras ministriem sniegt nepieciešamo atbalstu grāmatizdevējiem. Latvijas Grāmatizdevēju asociācija, kas apvieno lielāko daļu Latvijas profesionālo izdevēju, ir aicinājusi Ministru kabinetu papildus jau ieviestajai programmai visu uzņēmējdarbības nozaru atbalstam nodrošināt grāmatizdevējus ar nepieciešamo atbalstu nozares pastāvēšanai:

  • Turpināt izskatīt jautājumu par 5% PVN likmes piemērošanu grāmatām, lai noturētu cenu līmeni un izdevējiem būtu vairāk līdzekļu kā izdevniecību pamatvajadzību nodrošināšanai, tā jaunu grāmatu veidošanai;
  • Palielināt sabiedriskā sektora investīcijas nozarē, iepērkot grāmatas dažādu institūciju, jo sevišķi bibliotēku vajadzībām, lai nodrošinātu nozares ilgtspēju. Iespējams, lietderīgi apsvērt šos iepirkumus veikt caur grāmatnīcām, kā tas tiek darīts vairākās Eiropas valstīs, šādi stiprinot visu grāmatu izplatīšanas ķēdi;
  • Raudzīties, lai daļa līdzekļu, ko ES novirzījusi tieši pandēmijas krīzes un tās seku novēršanai, tiktu novirzīta kultūras nozarēm, tostarp grāmatniecībai.

Tāpat izdevēji rosina ņemt vērā krīzes visvairāk skarto valstu lēmumus, kur grāmatnīcām kā nacionālas nozīmes kultūras produktu tirgotavām, kas nepulcē pārāk lielu skaitu apmeklētāju, ir ļauts strādāt pilnu darba laiku, kur vien tas iespējams.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija un izdevēji uzsver, ka “grāmatas ir viens no būtiskākajiem līdzekļiem, lai cilvēki pavadītu laiku mājās. Lasot pavadīts laiks ir kvalitatīvs un veicina izaugsmi un cilvēku izglītošanos. Turklāt jāņem vērā, ka grāmatniecība ir cieši saistīta ar citām ekonomikai svarīgām jomām – grāmatu tirdzniecību, poligrāfiju, papīra ražošanu, izglītību un piegādi, transportu – un nodokļu ieņēmumiem šajās nozarēs. Ne mazāk svarīgi, ka izdevējdarbība un ar to saistītie procesi nodrošina latviešu valodas un kultūras pastāvēšanu.”

KONTEKSTS:

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 12. maijam un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota cilvēku pulcēšanās.

Lai samazinātu cilvēku pulcēšanos, 24. martā lemts nedēļas nogalēs slēgt tirdzniecības centrus. Netiek slēgtas aptiekas un pārtikas veikali, veterināro preču veikali, dārzniecības un būvniecības preču veikali, kā arī optikas veikali.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā. Paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti