Labrīt

Jelgavā jaunais tirgus vēl nav izprojektēts, bet vecā tirgus zeme jau pārdota

Labrīt

Juris Kunnoss. Dzejoļu krājums "Pieci septiņi"

Ieva Roze. Dzejas krājums "No vienas tumsības otrā"

Grāmatas ziemas vakariem: Ieva Roze «No vienas tumsības otrā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dzejnieces Ievas Rozes debijas krājums "No vienas tumsības otrā" tika izdots apgāda “Liesma” veidotajā sērijā “Pirmā grāmata”. 

Ievas Rozes (1971–1991) pirmā publikācija bija laikrakstā “Pionieris” 1986. gadā, un “No vienas tumsības otrā” ir vienīgā viņas dzīves laikā izdotā grāmata. Lai arī viņa šo pasauli pameta vien 20 gadu vecumā, Rozes dzeja ir ievērības cienīga, ļoti lielā mērā pateicoties tam, cik smalki viņa izprot jauna cilvēka ciešanas un grūtības, un sarežģīto procesu – pāreju no pusaudža uz pieaugušu cilvēku. 

"Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" svētku izlase

Latvijas Radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" autori – dzejnieks Toms Treibergs un rakstnieks Svens Kuzmins - gada tumšākajā laikā kopā ar raidījuma producenti Santu Laugu ir radījuši svētku izlasi no "Cienījamo lasītāju” grāmatu plauktuves – lai vienlaikus atgādinātu LSM.lv lasītājiem par varbūt piemirstām vai nelasītām grāmatām, kas bagātinās un intelektuāli piepildīs ziemas vakarus. 

1994. gadā izdota grāmata “Dzeja”, kurā ietilpst autores pašas sastādītais krājums “Reabilitācija” un krājums “Zaļie sapņi”, vēstīts literatūras nozares virtuālajā resursā “literatura.lv”. Savukārt izlasē “Pilnais mērs” (2000) iekļauti arī jaunatrasti dzejoļi. Gan dzīves laikā, gan pēc nāves viņas dzejoļi iekļauti arī dzejas izlasēs. 

Ievas Rozes dzejā eksistenciāli jautājumi tverti caur patības pašizjūtu. Galvenie motīvi ir laiks, dzīvība, nāve, mīlestība, gaisma un poētiskā jaunrade, bet intonatīvi dzeja ir dažāda – tajā atrodamas gan izmisīgas alkas, gan cinisms. 

Krājuma eksemplārā, kuru raidījuma “Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru” autori atrada Velgas Kriles dzimtajās mājās "Strautiņi", Ieva ierakstījusi savai draudzenei veltījumu: "Mīļo Velgi! Neļaujies, lai visa pasaule Tev sāp! Tas nav vajadzīgs. Nevajag sevi raustīt gabalos. Zvaigznes, kad nolaidīsies, prasīs un ņems Tevi veselu!" 

Četrus Ievas Rozes dzejoļus – “Logs puspavērts”, “Es rakstīšu”, “Pie mežrozīšu krūma” un “Ziemā rakstīts dzejolis” – 2000. gadu sākumā komponējis arī Imants Kalniņš, un dziesmas iekļautas grupas “Autobuss debesīs” albumā “Logs puspavērts”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti