Kultūras ziņas

Vecrīgas arhitektūra Raimonda Paula mūzikā

Kultūras ziņas

Regīnai Devītei – 65

Grāmatu izdevēji izvērtē aizvadīto gadu

Grāmatas un lasītāja dialogs. Izsludināts grāmatu mākslas konkurss «Zelta ābele»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ir izsludināts ikgadējais grāmatu mākslas konkurss “Zelta ābele 2020”. Kādas sekas pandēmija būs atstājusi uz grāmatizdevniecības nozari, rādīs laiks, bet jau tagad ir skaidrs, ka grāmatnīcu slēgšanas dēļ krasi samazinājies pārdošanas apjoms un mainījušies lasītāju paradumi. 

Pandēmija uz laiku apturēja grāmatnīcu darbību, rosinot izdevējus pilnveidot pārdošanu internetā. Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja un “Jāņa Rozes apgāda” vadītāja Renāte Punka atzina, ka ierobežojumi, kas skāra grāmatnīcas, ietekmēja un sagādāja vilšanos tiem lasītājiem, kuri dod priekšroku iespējai pašķirstīt, apskatīt, aptaustīt, izvēlēties: “Ne visi mūsu lasītāji ir gatavi izvēlēties grāmatu internetā.”

Pateicoties Kultūras ministrijas atbalstam, izdevējiem nozīmīgs atspaids bijis ārpuskārtas kvalitatīvo grāmatu iepirkums bibliotēkām: “Ekonomiski tas varbūt mazliet palīdzēja, sevišķi nelielākajām izdevniecībām, šo gadu pārdzīvot veiksmīgāk, nekā tas būtu bijis citādi. Bet tā kopējā noskaņa ir, ka mēs ārkārtīgi gaidām iespēju gan rīkot Grāmatu svētkus, gan tikšanās ar autoriem klātienē.”

Izdevējiem bija izaicinājums ļoti ātri pielāgoties un aktīvāk pārdot un reklamēties internetā, kā arī domāt par audiogrāmatu izdošanu un piedāvājuma dažādošanu. Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Līva Ostupe norādīja: “Mums iet ļoti sarežģīti ar grāmatu izplatīšanu tieši digitālajā laukā, jo Latvija ir viena no nedaudzām valstīm, kur e-grāmatām ir 21 % PVN likme. Mēs ļoti aktīvi strādājam, lai to mainītu, diemžēl valdība mūs vēl nav sadzirdējusi un nav pielāgojusi samazināto PVN likmi.”

“Protams, grāmatas ir brīnišķīgs veids, kā šo laiku pārvarēt.

Grāmatās mēs varam ceļot, grāmatās mēs varam meklēt atbildes uz tiem jautājumiem, kas šobrīd ir kļuvuši aktuāli cilvēkiem, un grāmata piedāvā arī iespēju aizmirst ikdienu.

Ja šie jautājumi ikdienā pārāk nomāc, tad mēs varam izvēlēties tādu grāmatu, kas ļauj mums doties pavisam citā virzienā uz citiem laikiem, mierīgākiem vai vēl trakākiem par šiem,” atzina Līva Ostupe.

Lai apkopotu pērnā gada skaistāko grāmatu klāstu, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija izsludina pieteikšanos ikgadējam grāmatu mākslas konkursam “Zelta ābele 2020”. Konkursa mērķis ir veicināt Latvijas grāmatizdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi un popularizēt sabiedrībā grāmatas, literatūru un lasīšanu, kā arī godināt Latvijā izdotās literatūras veidotājus.

“Konkurss ir lieliska iespēja pašiem paraudzīties uz sevi no malas. Konkursa uzvarētāja grāmatas tālāk mēro ceļu uz Leipcigu, kur tiek apkopotas skaistākās, labāk dizainētās grāmatas no visas pasaules. Ja viss notiks normāli un Frankfurtes grāmatu gadatirgus šogad notiks klātienē, uz ko mēs ceram, tad mēs tur varam apskatīt no visas pasaules sasūtītās grāmatas. Tā ir ārkārtīgi interesanta lieta, kad redzi, kā kopējā kontekstā ierakstās tās, kuras par skaistām uzskatījusi Latvijas žūrija,” vērtēja Renāte Punka.

Grāmatu mākslas konkurss ar Kultūras ministrijas atbalstu norisinās jau 28. reizi. Tā ir iespēja apkopot 2020. gadā izdotās grāmatas, novērtēt māksliniecisko sniegumu un to, kā ir attīstījusies poligrāfija Latvijā, kādas jaunas tendences mākslinieki ir vēlējušies izpaust grāmatā, lai labāk attēlotu grāmatas saturu.

Grāmatu izdevēji aicināti iesniegt grāmatas līdz šā gada 29. janvārim Latvijas Grāmatizdevēju asociācijā. Līdz marta vidum plānots izziņot nominācijas vismaz septiņās dažādās kategorijās, lai aprīļa vidū varētu paziņot uzvarētājus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti