Kultūras ziņas

Saksofons un klavieres Latvijas Radio 1. studijā

Kultūras ziņas

"Momo!!!" – absurdi traģiska komēdija

Eižens Finks – fotogrāfs un pareģis

Grāmata ļauj iepazīt Eiženu Finku – fotogrāfu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

20. gadsimta pirmajā pusē Latvijā dzīvoja slavens zīlnieks un pareģis Eižens Finks. Tomēr pirmās brīvvalsts laikā viņš bija arī pazīstams fotogrāfs. Tagad pie lasītājiem un skatītājiem nonāk fotogrāfa Eižena Finka radīto portretu albums ar 100 Finka radītām bildēm. To veidojis fotovēsturnieks Pēteris Korsaks.

Šis vīrs paredzēja Čakstes un Meierovica nāvi, vācu okupāciju un PSRS sabrukumu. Vismaz tā atceras laikabiedri. Tomēr par Latvijas Nostradamu dēvētais Eižens Finks mūsu kultūras vēsturē ir palicis arī kā lielisks fotogrāfs-portretists.

Fotovēsturnieks Pēteris Korsaks stāsta, ka ļoti reti, aprakstot Finku, piemin, ka viņš bijis profesionāls fotogrāfs. Albumā iekļautas vairākas Finka ģimenes fotogrāfijas, bet daudz ir arī tā laika slavenību. Piemēram, dzejniece Mirdza Ķempe, pianiste Mirdza Stūre, Lāčplēša ordeņa kavalieri un citi. Ar katru no viņiem Finks esot aprunājies un ieskatījies nākotnē. Tāpēc bija dāmas, kas pie Finka gāja fotografēties visai bieži. Un tomēr esot bijuši tādi klienti, kuri vēlējušies, lai viņu ģīmetne top tieši pie Finka kā fotogrāfa, jo kā profesionālis viņš esot izmantojis sava laika tehnikas sasniegumus.

Korsaks atzīmē, ka Finks eksperimentējis ar fotogrāfiju formātu, formu, zināja, kā labi izgaismot un izmantoja monokļa tipa objektīvu, kas mīksti zīmēja, un dāmas labi izskatījās.

Kā izrādās, daudz Finka radīto portretu nav saglabājušies. Grāmatā apkopotas fotogrāfijas no Finka radinieku, divpadsmit privātkolekciju un trīspadsmit muzeju krājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti