Augstāk par zemi

Ukraiņu literatūra latviski. Saruna ar tulkotājiem Māru Poļakovu un Māri Salēju

Augstāk par zemi

Skuja Braden. Sarunas par mākslu un dzīvi, kas šajā gadījumā ir viens un tas pats

Divas dizaineres Ilzes Kalnbērziņas-Prā grāmatas nominētas "Zelta ābelei"

Grāmata kā dizaina priekšmets. Stāsta «Zelta ābelei» nominētā dizainere Ilze Kalnbērziņa-Prā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Grāmata ir ne tikai lasāms, bet arī skatāms un taustāms, fizisks priekšmets. Ilustrācijas un fotogrāfijas tām piešķir citu perspektīvu un noskaņu," stāsta dizainere Ilze Kalnbērziņa-Prā. Divas viņas grāmatas šogad nominētas grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele".

Konkursa "Zelta ābele" lasītāju balsojums

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele" Latvijas izdevēji var pieteikt iepriekšējā gada skaistākās izdotās grāmatas. Žūrija vērtē dizaina koncepciju, tā atbilstību izdevuma saturam, maketu, papīra izvēli un poligrāfisko izpildījumu. Portālā LSM.lv lasītāji aicināti no nominētajām grāmatām izdarīt savu izvēli par 2021. gada skaistāko grāmatu.

Konkursu "Zelta ābele" Latvijas Grāmatizdevēju asociācija rīko 29. reizi. Izstāde ar izvēlētajām 40 skaistākajām grāmatām šobrīd apskatāma Rīgas Centrālajā bibliotēkā un tās filiālēs, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja stendā, kā arī aprīlī apceļos Latvijas kultūras iestādes.

"Zelta ābelei 2021" nominētas divas dizaineres Ilzes Kalnbērziņas-Prā dizainētās grāmatas – Finna Skorderuda "Nemiers" un Elīnas Kokarēvičas "Rēgi". Abu nominēto grāmatu izdevējs ir "Valodu māja", kas nav gluži izdevniecība, drīzāk domubiedru grupa. "Valodu mājas" pamatnodarbe ir valodu kursi, bet mērķi tiecas līdz pat Valodu muzeja izveidei. "Valodu māja" izdod tikai tās grāmatas, kas viņiem ir personīgi, cilvēciski svarīgas, un to skaits gada laikā nav liels.

Ilze Kalnbērziņa-Prā dizaineres izglītību ieguvusi un ilgāku laiku dzīvojusi Šveicē. Studējusi antropoloģiju, filozofiju un kino estētiku. Pašlaik jau vairākus gadus Ilze Kalnbērziņa-Prā dzīvo un strādā Latvijā.

"Ar "Valodu māju" mēs kopā mācamies un strādājam pie grāmatām.

Man nav tādas pārliecinošas sajūta vispār par to, ka dizainu varētu prast un darīt. Man šķiet, ka tas vienmēr ir apguves process, – kaut kas jauns tajā visā, jauns autors, cita tehnoloģija. Es to redzu kā tādu mācīšanos,” stāsta dizainere.

Viens no "Valodu mājas" mērķiem ir strādāt pie ilustrētām grāmatām, un dizainere Ilze Kalnbērziņa-Prā norāda, ka "grāmata ir ne tikai lasāms, bet arī skatāms un taustāms, fizisks priekšmets. Ilustrācijas un fotogrāfijas tām piešķir citu perspektīvu un noskaņu".

Ilze Kalnbērziņa-Prā grāmatas dizaina veidošanas procesā nelasa grāmatu lineārā veidā, bet gan fragmentāri, pa gabaliem. Taču, kad grāmata ir gatava un izdrukāta, dizainere vairs nespēj to izlasīt, jo tas viņai šķiet pārāk satraucoši: "Tas man ir tāds trauksmains process, kad es domāju par to grāmatu. Es palasu vienā galā, otrā galā un mēģinu saprast to grāmatu, kāda tā ir, piemēram, lai varētu izvēlēties, kādu ilustratoru piesaistīt, cik liela tā grāmata varētu būt un kā tā varētu justies rokās. Tādā veidā es to lasu."

"Zelta ābelei" nominētais Elīnas Kokarēvičas stāstu krājums "Rēgi" ir rakstnieces pirmā grāmata. Autoru debijas grāmatas mēdz iznākt uz slikta papīra, kādas budžeta izdevumu sērijas ietvaros. Ar "Rēgiem" viss ir gluži citādi. Tā ir iesieta kā grezns albums, un šo noskaņu vēl pastiprina mākslinieces Līvas Pakalnes-Fanelli vāka zīmējums – filigrāni izzīmēta sirds anatomija, asinsvadu atverēs saspraustiem uzziedinātiem ķiršu zariem. Mākslinieciskais sējums aizvilina citā laikmetā, kad cilvēki vēl rakstīja ar roku, zīmējumus glabāja mapēs un viņiem bija laiks nesteidzīgi izdzīvot savu jūtu pasauli.

Elīna Kokareviča. “Rēgi”
Elīna Kokareviča. “Rēgi”

"Elīna pati izvēlējās ilustratoru, viņai bija jau ļoti skaidra vīzija par to, kā grāmata izskatīsies," stāsta grāmatas dizaina veidotāja Ilze Kalnbērziņa-Prā.

Ja stāstu krājums "Rēgi", lai arī mazliet spokains, sniedz mākslas albuma estētisku baudījumu, tad norvēģu psihoterapeita un publicista Finna Skorderuda darbs "Nemiers" mākslinieciskā iekārtojuma ziņā sniedz gluži atšķirīgas sajūtas. Arī šīs "Zelta ābelei" nominētās grāmatas dizaina autore ir Ilze Kalnbērziņa-Prā. Grāmatas ilustrācijas ir sadarbība ar mākslinieku – šoreiz tas ir karikatūru meistars Ernests Kļaviņš. Viņa lakoniskie zīmējumi paši par sevi ir stāsti – tie pasmaida par filozofijas klasiķiem, izaicina no citas puses palūkoties uz pārstāstītajām slimības vēsturēm.

Taču īsteno noskaņu grāmatā rada Ilzes Kalnbērziņas-Prā dizains – lielo un mazo burtu mijas ritms, arī neierastais lappušu formāts. Kad grāmata iznākusi, paziņas esot grāmatas idejas izauklētājam, norvēģu valodniekam Snorrem Karkonenam-Svensonam bažīgi jautājuši, vai gadījumā viņiem nav trāpījies brāķa eksemplārs, jo lappušu numuri ir noslīdējuši lejup, papīra naža apcirsti.

"Tā ir mulsinoša grāmata, jā, mūs arī tā mulsināja.

No Snorres puses bija ļoti konkrēta vīzija – viņš gribēja ļoti neparastu grāmatu. Man savukārt bija sajūta, ka viņš mani stumj formālismā, kas man ārkārtīgi nepatīk. Jo man liekas, ka grāmatām tomēr ir jāizskatās pēc grāmatām. Ļoti ilgi ņēmāmies, bet tas rezultāts – tā man ir mīļākā grāmata, kas ir tapusi. Neskatoties uz to, ka dizains ir īpatnējs, to ir viegli lasīt, kaut kas tajos lielajos burtos, ne pārāk garajās rindās un biezajā grāmatā ir, ritms tur labi plūst. Tas mani ļoti iepriecina," par darbu pie grāmatas "Nemiers" stāsta dizainere.

Finns Skorderuds. “Nemiers”
Finns Skorderuds. “Nemiers”

Ilze Kalnbērziņa-Prā kopā ar kuratori Zani Zajančkausku un producenti Kitiju Vasiļjevu veido radošo apvienību "Kolektīvs", kas īsteno dažādas ieceres – izstādes, grāmatu dizainus, bet dažkārt arī citas interpretācijas formas – spēles, notikumus, komunikāciju, zīmolu.

“Man patīk izaicinājumi un dažādība. Par grāmatu dizainu runājot – galvenais ir teksts, protams. Dizains nevar būt galvenais. Es mēģinu strādāt ar saturu un mēģinu parādīt kaut kādā saprotamā, pārsteidzošā veidā, kas varbūt dod vēl kaut ko klāt pie tā satura, ja man izdodas,” stāsta Ilze Kalnbērziņa-Prā.

Konkursa "Zelta ābele" noslēguma ceremonija notiks 11. aprīlī. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kur tiks paziņoti astoņi konkursa laureāti, nosaukts balvas "Gada mākslinieks" ieguvējs, pasniegtas žūrijas specbalvas un pasniegta balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā. Savukārt līdz 7. aprīlim portālā LSM.lv norit lasītāju balsojums, kurā ikviens aicināts izvēlēties savu skaistāko grāmatu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti