Grāmatā «Dievs 9.0» vācu teologi pārmaiņas ticībā salīdzina ar tehnoloģijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kādas ir mūsdienu cilvēka attiecības ar Dievu, Baznīcu, reliģiju? Kā tās veidojušās pagātnē un kādi ir nākotnes modeļi? Atbildes uz šiem jautājumiem meklē triju vācu teologu sarakstītā grāmata „Dievs 9.0”. Tikko tā nākusi klajā Rīgas Lutera draudzes mācītāja Linarda Rozentāla tulkojumā. Grāmata pievēršas gan katra individuāla cilvēka, gan visas cilvēces garīgās attīstības pētniecības procesam, un dara to, izmantojot visai neparastu metodi.

Triju vācu autoru sarakstīto grāmatu „Dievs 9.0” mācītājs Linards Rozentāls pamanīja kādā jauniznākušo grāmatu galdā, kad viesojās Vācijas baznīcas dienās Drēzdenē. Viņa uzmanību piesaistīja tas, ka priekšvārdu grāmatai rakstījis teologs Ričards Rors – liela viņa garīgā autoritāte. Viņš grāmatu iegādājās, un kad izlasīja, tā šķita tik interesantu un dziļu atziņu pilna, ka Linards ķērās klāt tulkošanai latviešu valodā.

Grāmatas autori – vācu teologi – par pamatu ņem zinātnieku izstrādāto teoriju par cilvēces apziņas spirālveida attīstību un šo teoriju piemēro, skaidrojot, kā tāpat līdzīgā veidā mainās cilvēku priekšstati par Dievu. „Tas man kā mācītājam un teologam likās ļoti, ļoti interesanti, jo tīri intuitīvi es biju par to domājis jau sen. Un arī savā dzīves pieredzē pieredzējis, kā ticība mirst un kā ticība atdzimst kaut kādā citā jaunā pakāpē, veidā, saturā. Es vienmēr biju domājis, kā tas tā var būt. Un te nu ir grāmata, kas apraksta ne tikai pāreju no viena ticības veida uz otru, bet tur ir vesela rinda piemēru, kā tas notiek un ko var novērot. Šī grāmata ir ļoti labs cilvēka garīgo meklējumu attīstības realitātes apraksts.”

Grāmatas nosaukums „Dievs 9.0” raisa asociācijas ar kādu datorprogrammas atjauninājumu. Un patiešām, lai labāk izskaidrotu savu metodi, autori izmanto līdzību ar tehnoloģijām.

Grāmatā uzzinām, ka ir cilvēki un sabiedrības, kas par Dievu runā, piemēram, 2.0 pakāpē, bet ir arī tādi, kas 6.0 pakāpē. Savukārt 7.0, 8.0 un 9.0 pakāpes vairāk pieder rītdienai, no tām tagad mēs sajūtam tikai mazu atblāzmu.

„Tas, ko mēs novērojam šobrīd ne tikai Latvijā, bet Rietumu civilizācijā un faktiski visā pasaulē, ka vairums norišu un cilvēku pārstāv šo 4.0, 5.0., 6.0. Grāmatas autori izmanto šīs pakāpes, lai apzīmētu ļoti dažādos Dieva, ticības, Baznīcas uztveres veidus ar domu, ka priekšstati atjauninās. Mēs nonākam situācijā, kad šī iepriekšējā „programmatūra” vairs nespēj piepildīt mūsu vajadzības,” skaidro mācītājs.

Priekšstati par Dievu cilvēkam vai kādai sabiedrībai kopumā var atrasties vienā pakāpē, kamēr attīstība kādā citā jomā citā pakāpē, un tas var radīt disonansi.

„Es domāju, tā ir tā problēma Rietumu kristietībā, ka Rietumu pasaule ir attīstījusies un šobrīd atrodas 5.0 vai 6.0, taču baznīca aptuveni 4.0, kas ir tas mītiskais Dieva priekšstats.

Un tas ir arī iemesls, kāpēc cilvēki no daudzām baznīcām arī Rietumos aiziet, jo viņiem vairs nav saprotams, par ko tiek runāts,” saka Rozentāls.

Grāmata „Dievs 9.0” būs interesanta ikvienam garīgā ceļa meklētājam, jo piedāvā iespēju uz cilvēka attiecībām ar Dievu palūkoties no neierasta redzes leņķa. Tāpat tā palīdz skaidrāk ieraudzīt laikmetu, kurā dzīvojam, kāpēc tas tāds ir veidojies un kas mūs var sagaidīt nākotnē.

Mācītājs Juris Rubenis grāmatu „Dievs 9.0” raksturo kā izcilu palīgu, lai mēs ne tikai labāk saprastu pasaules daudzveidību, bet arī gūtu iedvesmu savai izaugsmei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti