Kultūras rondo

No mazas valodas uz mazu valodu. Dens Dimiņš tulko no albāņu valodas uz latviešu

Kultūras rondo

Rīgas Doma pavasara koncertu programma. Iepazīstina ērģelnieks Aigars Reinis

Tukuma literātu apvienības dalībnieku rosīgā dzīve

Gandrīz 60 gadu garumā – Tukuma Literārās apvienības rosīgā dzīve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Mūsu autoru darbus izdod visas labākās Latvijas izdevniecības. Un kas ir būtiski – mūsu apvienība ir dzīva līdz pat šim brīdim, tā nevienos laikos nav pārtraukusi darboties," stāsta Tukuma Literātu apvienības vadītāja Guna Roze.

Tukuma novads pamatoti var lepoties ar visai spožu literātu zvaigznāju: tajā dzimuši, dzīvojuši vai strādājuši tādi autori kā Ernests Birznieks-Upītis, Rainis, Anss Lerhis-Puškaitis, Kārlis Mīlenbahs, Jānis Jaunsudrabiņš, Imants Ziedonis, Māra Zālīte, Jānis Baltvilks un daudzi citi rakstītā vārda meistari.

Arī šodien Tukums ir radošu personību mājvieta. 

Tukuma Literātu apvienība dibināta 1963. gada maijā un nākamgad svinēs apaļo 60. jubileju. Tās ierosinātājs un pirmais vadītājs bija dzejnieks Pēteris Jurciņš, bet centrs – laikraksta "Komunisma Rīts" redakcijā. Avīze regulāri publicēja literāro lappusi "Jaunais arums", kas vēlāk pārtapa par "Literatūras un mākslas lappusi".

Tukuma literātus tolaik konsultēja Jānis Sirmbārdis, Milda Losberga, Arvis Grods, Mirdza Ķempe un Imants Ziedonis. Lietišķās sanāksmes tika apvienotas ar viesošanos pie kolēģiem Rīgā un citos novados, bet literāras apspriedes un gatavošanās Dzejas dienām notika katru mēnesi. Gadu gaitā apvienībā savu gara un literāro devumu atstājuši tādi literāti kā Pēteris Jurciņš, Velta Veiriņa, Andris Zauers, Ieva Roze, Elmārs Augusts Rumba, Dzintra Lastovska un citi. 

Biežāka sadarbība bijusi ar Talsu apvienību Maijas Laukmanes vadībā un Jelgavas apvienību, publicējoties kopkrājumā "Zemgales vācelīte". Tukuma literāti kuplinājuši mākslas un literāro pasākumu programmas skolās, bibliotēkās, kultūras namos un uzņēmumos visā Latvijā, sadarbojušies kopīgos projektos ar Tukuma muzeju, bibliotēku, māksliniekiem, mūziķiem, komponistiem. 

2011. gadā par Tukuma Literātu apvienības vadītāju kļuva žurnāliste un rakstniece Guna Roze. Tā paša gada oktobrī, pateicoties viņas centieniem, apvienība kļuva par biedrību "Tukuma Literātu apvienība". Apvienība iedibinājusi literāro pasākumu sēriju "Sirds uz perona" un trīs reizes organizējusi "Kurzemes Dzejas dienas". Apvienības prozaiķi regulāri piedalās festivālā "Prozas lasījumi", un kopš 2014. gada iedibinājuši arī savus – "Tukuma prozas lasījumus".

“Mūsu autoru darbus izdod visas labākās Latvijas izdevniecības. Daudzi rakstnieki dzīvo Tukumā, un, ja viņi uzraksta pietiekami labu manuskriptu, ko ņem pretī liela izdevniecība, tad tas tā notiek – mūs izdod. Mums pēdējos gados tieši proza ir kļuvusi stipra Tukumā. Un kas ir būtiski – mūsu apvienība ir dzīva līdz pat šim brīdim, tā nevienos laikos nav pārtraukusi darboties," norāda Tukuma Literātu apvienības vadītāja Guna Roze.

Prozas debitants, dzejnieks un Tukuma Literātu apvienības dalībnieks Gvido Drage apliecina, ka arī poēzijas sekotājiem iespējams sevi apliecināt prozas ierāmējumā – nule "Jāņa Rozes apgādā" iznācis viņa stāstu krājums "Karma Sūtra", kurā autors nebaidās atklāt savu varoņu ievainojamību, sastopoties ar dzīvi un mīlestību, to apspēlējot šarmantā un humānā veidā, izmantojot valodas, izteiksmes un pašizvēlētās eksistenciālās pozīcijas dotos līdzekļus. 

"Es kaut kā uz vecuma galu pievērsos prozai. Tā sanāca. Bet kāpēc gan ne? Tie ir jauni apvāršņi, tur kaut ko vairāk var pateikt. Šinī mazajā stāstu krājumiņā ir cilvēku attiecības – kā mēs veidojam gan savu, gan visas cilvēces likteni.

Tie ir likteņstāsti. Tāpēc arī karma. Diez gan intīmi, dažreiz pat erotiski nedaudz," stāsta Gvido Drage, kas Tukumā ir izveidojis grāmatu apmaiņas punktu.

Savukārt otrs debitants ir detektīvžanra pārstāvis un arī Tukuma Literātu apvienības dalībnieks Guntis Tālers, kurš sērijā "Vakara romāns" debitējis ar spraigu trilleri, kuram pievienots arī romantisks piesitiens – "Garās nakts mēness". Guntis Tālers ir priecīgs šo darbu piedāvāt lasītājiem un cer, ka šis trilleris tiem būs interesants: 

"Tas ir mans galvenais vadmotīvs – rakstīt tā, lai būtu interesanti.

Tie rakstnieki, kas šobrīd raksta kriminālžanrā, viņu ir diezgan daudz. Mūsu kolēģe Rolanda Bula, kuru varu nosauktu par paraugu, cilvēks ar pieredzi darbā policijā. Viņa zina, ko raksta, tās nav fantāzijas. Pēc viņas iniciatīvas ir dibināta detektīvžanra un kriminālžanra neformāla apvienība, kurā ir 23 dalībnieki."

Juriste un literāte Rolanda Bula ir jau septiņu romānu autore, no kuriem pēdējais – "Noilguma lieta" – iznāca pagājušajā gadā. Savas literārās gaitas uzsākusi 48 gadu vecumā, kas apliecina to, ka paaudžu mērogi, lai pieteiktu sevi kā rakstnieku, nekad nav bijuši nozīmīgi. Rolanda stāsta par plānotajām iecerēm detektīvžanra autoru neformālā kluba ielokā: 

"Pašlaik Tukumā mums ir veseli trīs detektīvžanra autori. Mūsu lielais plāns ir augustā Tukumā saorganizēt detektīvžanra pasākumu pašiem autoriem, lasītājiem – ka var braukt visas dienas garumā, tikties ar autoriem, būs detektīvseriāli. Tāds liels pasākums.

Bet vispār pēdējā desmitgadē Latvijā šis žanrs ir ļoti attīstījies. Ir liels autoru pieplūdums. Un, kad ir kvantitāte, tad arī tā kvalitāte aug."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti