Kultūras ziņas

Kuldīgā atklāj Rituma Ivanova izstādi

Kultūras ziņas

Gada vārds un nevārds 2015!

Kr. Barona skolotāja Dinsberga unikālie rokraksti

Gaismas pilī skatāma izstāde «Ernestam Dinsbergam - 200»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Laikā, kad liela daļa sabiedrības dzīvo ne tikai īsto dzīvi, bet arī virtuālo, un savus profilus ar bildēm un darbiem uzfrišina "Facebook.com", "Instragram.com", sarunājas "Skyp" un raksta galvenokārt ar datoru, ir vērts palūkoties atpakaļ laikā uz cilvēku, kurš pašmācības ceļā apguva rakstīt un lasītprasmi un veica pirmo lielāko ieguldījumu latviešu literatūras vēsturē un pedagoģijā. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) skatāma izstāde "Ernestam Dinsbergam - 200".

Kā pirms gandrīz divsimt gadiem jauns cilvēks, kurš skolā nav gājis, strādājot par kučieri, apguvis vācu valodu un, ar roku pārrakstot Stendera "Augstas gudrības grāmatu", iemācās rakstītprasmi un spēj kļūt par pašu ražīgāko un populārāko 19.gadsimta latviešu autoru?

"Man gribas brīnīties noteikti par to, ja ņemam vērā, ka viņš skolā gājis tikai divus mēnešus un pašmācības ceļā apguvis gan lasītprasmi, gan rakstītprasmi. Ir pārsteidzoši tas, ka šāds cilvēks, neskatoties uz dažādām grūtībām un trūkumu, ir spējis paveikt tik ārkārtīgi daudz," norāda LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas bibliogrāfe Sanita Briežkalne.

"Sākumā viņš kļuva populārs ar savu rakstīto dzeju, ar ziņģēm, vēlāk pievērsās arī citu tautu klasiķu darbu tulkojumiem. Viņš ir arī viens no pirmajiem, kas sācis rakstīt lugas latviešu valodā. Viņš ir zinātņu popularizētājs, rakstījis tādas grāmatas, kuras neviens pirms tam nav rakstījis," stāsta Sanita Briežkalne.

Krišjāņa Barona pirmais skolotājs Kubeles pamatskolā Ernests Dinsbergs ar apbrīnojamu neatlaidību un darbaspējām apveltītais skolotājs, publicists, rakstnieks un zinātņu popularizētājs ir vairāk nekā 300 publikāciju un  vairāk nekā 100 dažādu tulkojumu un oriģināldarbu autors. Par godu šī nozīmīgā latviešu kultūras darbinieka divsimtgadei LNB aplūkojams viņa veikums seno rokrakstu un grāmatu izstādē.

"Ievērības vērts ir Ernesta Dinsberga rokraksts tādēļ, ka viņš bijis autodidakts, rakstīt iemācījies pašmācības ceļā pēc iespiesto grāmatu parauga. Līdz ar to viņa rokraksts līdzinās iespiestajiem burtiem," stāsta Sanita Briežkalne.

"Viņa rokai pieder pirmā dzejas antoloģija latviešu valodā, arī literatūras teorijas grāmatas, viņš uzrakstījis vispārīgu vēsturi četros sējumos, kur lapaspušu skaits pārsniedz tūkstoti. Tāpat viņš ir arī pirmā ģeogrāfijas  atlanta latviešu valodā autors," norāda Briežkalne.

Atklāt nezināmo, tiekties uz gara gaismu un palīdzēt citiem - tas Ernesta Dinsberga ieguldījumu noteikti vieno ar otru piemiņas izstādi LNB. Tā veltīta izcilā latviešu ārsta, zinātnieka un aktīvā sabiedriskā darbinieka Paula Stradiņa 120.dzimšanas dienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti