Gaismas pilī aizvadīts Dzejas dienu noslēguma pasākums «Dzejas maratons»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā šodien visas dienas garumā aizvadīts ikgadējais Dzejas dienu noslēguma pasākums "Dzejas maratons". Ar dzejas lasījumiem uzstājās dzejnieki, bija arī brīvais mikrofons, kura laikā pasākuma apmeklētājiem bija iespēja nolasīt kāda dzejnieka vai paša sacerētu dzejoli.

Gaismas pilī aizvadīts Dzejas dienu noslēguma pasākums «Dzejas maratons»
00:00 / 01:25
Lejuplādēt

 

Latvijas Nacionālajā bibliotākā šodien aizvadīts dzejas dienu noslēguma pasākums ''Dzejas maratons''. Pasākuma programmā bija dzejas lasījumi un brīvais mikrofons. Tāpat maratona ietvaros notika debates par laikmetīgo dzeju un tika prezentēta grāmata „100 dzejoļi Latvijai”, kurā redaktore Inese Auziņa atlasījusi 100, viņasprāt, interesantākos dzejoļus no dažādiem laikiem. Pasākuma organizatore Jeļena Budanceva atklāj, ka šogad pasākumā izmantotas modernās iespējas:

''Mēs esam nodibinājuši ''Facebook'' grupu, un šajā'' Facebook'' grupā katrs varēja uzrakstīt dzeju, bet galvenais bija uzrakstīt septiņus dzejoļus septiņās dienās. Un atsaucība bija ļoti liela. Mums bija vairāk nekā 150 dalībnieki, un tie izturīgākie šodien ir aicināti noslēgt Dzejas dienu festivālu ar savu labāko dzejoli."

''Dzejas maratons'' tika iesākts ar dzejnieku izpildītiem dzejas lasījumiem. Lasījumus atklāja dzejnieks Aivars Eipurs. Viņš lasīja vairākus dzejoļus. Starp tiem arī dzejoli, kuru sarakstījis viņš pats ar pseidonīmu Eduards Aivars, - dzejoli ''par to, kā PSRS armija pārtop Latvijas armijā un ka pieradumi iesakņojas lēni. Tas ir dzejoļa virsraksts un dzejolis – Līdzināties! Smirna! Garām iet stirna."

Publikas priekšā, rokās turot savu bērnu, uzstājās arī dzejniece Ērika Bērziņa, kura lasīja pašas sacerēto dzeju. Viņa norāda, ka ir cieši saistīta ar dzejas dienām jau daudzus gadus:

""Dzejas maratons" pirmo reizi notika jau pirms 16 gadiem. Tad mēs to organizējām „Zirgu pastā”. Tas bija tāds pilnīgi „crazy” [traks] pasākums visas nakts garumā, kur ikviens varēja nākt un lasīt dzeju. Protams, nu laiks iet uz priekšu un skaidrs, ka bibliotēkas telpā pasākums ir daudz mierīgāks un ne tik ekstrēms."

Dzejas maratonu apmeklēja arī Edgars, kurš plašākai sabiedrībai pazīstams kā reperis ar pseidonīmu Abra. Viņš atzinīgi vērtē Dzejas dienas:

''Man ļoti patīk Dzejas dienas. Man liekas, ka šāda dzejas svinēšana ir absolūti nepieciešama dzejas dzīvai pastāvēšanai Latvijā. Manuprāt, tā ir lieliska iespēja. Es domāju, ka cilvēki ir jāpamudina uz to, lai viņi spētu pa lēnām atvērties un dalīties ar savu dzeju.''

Pasākuma apmeklētāji ar savu dzejas lasījumu varēja uzstāties brīvajā mikrofonā. Šo iespēju izmantoja arī reperis Abra, lasot savu dzejoli:

"Viņi izliekas visu zinām, jo biedē mīkla. Vēders saprot vien dienišķo maizi. Viņš izliekas neko neredzam, tos pašus domu graudus uz riņķi vien maļ. Divi pikuči, kas nemitīgi staipās turp un atpakaļ. Pēc šīs cīņas ar vējdzirnavām palicis vien pelavu maiss...''

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti