Frankfurtes grāmatu tirgus direktors: Esmu priecīgs par Latvijas pieteikumu viesu valsts statusam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai apspriestu Latvijas pieteikumu dalībai Frankfurtes grāmatu tirgū viesu valsts statusā, Kultūras ministrijā 16. jūnijā viesojās Frankfurtes grāmatu tirgus direktors Jirgens Boss (Juergen Boss) un viesu valsts programmas vadītāja Simona Būlere (Simone Bühler), informēja Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Ar grāmatu tirgus vadību tikās kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība), KM valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš un platformas "Latvian Literature" vadītāja Inga Bodnarjuka-Mrazauskas.

"Esmu priecīgs par Latvijas iesniegto pieteikumu Frankfurtes grāmatu tirgum, pretendējot uz viesu valsts statusu. Šajās dienās man ir bijusi iespēja iepazīt Latviju  un sastapt dažādu nozaru speciālistus.

Redzot unikālo Latvijas kultūru, radusies pārliecība, ka Latvija var tikt pārstāvēta visā tās daudzveidībā, "

akcentēja Frankfurtes grāmatu tirgus direktors Jirgens Boss.

Latvijas pieteikums viesu valsts statusam Frankfurtes grāmatu tirgū sagatavots un iesniegts šī gada 1. februārī. Šobrīd Frankfurtes grāmatu tirgus pārstāvji iepazīstas ar Latvijas kultūras, grāmatniecības un literatūras piedāvājumu un pārrunā Latvijas iespējas viesu valsts statusa iegūšanai. Plānots, ka Frankfurtes grāmatu tirgus padome šī gada rudenī pieņems lēmumu par Latvijas dalību Frankfurtes grāmatu tirgū viesu valsts statusā 2025. vai 2026. gadā. Tiklīdz pieteikums būs apstiprināts, dalība un saistību uzņemšanās vēl jāapstiprina Latvijas Ministru kabinetā.

Viesu valsts statuss Frankfurtes grāmatu tirgū ik gadu tiek atvēlēts vienai valstij, nodrošinot tās politisko, diplomātisko, kultūras un citu jomu redzamību pasaules mērogā, kas rezonē ar būtisku ekonomisko atdevi virknē tautsaimniecības jomu – tūrismā, poligrāfijas pakalpojumu, grāmatu tiesību pārdošanas un citās jomās.

Frankfurtes grāmatu tirgus norisinās ik gadu 5 dienas oktobrī, pulcinot vidēji 285 000 apmeklētāju, 7 000 profesionālo dalībnieku ar stendiem un 10 000 mediju pārstāvju. 80 % dalībnieku uzmanība un sadarbības veidošanas interese ikgadēji tiek pievērsta viesu valstij. Viesu valsts statusā esošā valsts izveido centrālo gadatirgus paviljonu, nodrošina profesionālās darbības (literatūras, grāmatniecības, poligrāfijas) stendu, tūrisma, tai skaitā kultūrtūrisma, radošo industriju piedāvājuma, jaunuzņēmumu (start-up) prezentācijas, profesionālo semināru programmu un Latvijas kultūras programmu Frankfurtē un citviet Vācijā visa viesu valsts gada ietvaros.

Kā norādīja KM, iecere pieteikt Latviju viesu valsts statusam Frankfurtes grāmatu tirgū dzima jau 2019. gadā KM Literatūras un grāmatniecības padomē, rosinot veikt kultūrpolitiski nozīmīgu soli literatūras, grāmatniecības un poligrāfijas jomas eksporta attīstībā, ņemot vērā nozares iestrādes Latvijas literatūras eksporta un zīmola #iamintrovert izveidē līdz ar Baltijas valstu dalību viesu valsts statusā Londonas grāmatu tirgū 2018. gadā. KM arī uzsvēra: "Dalība Londonas grāmatu tirgū viesu valsts statusā Latvijai nesa lieliskus rezultātus – 248 Latvijas autoru darbu tulkojumu un izdošanas tiesību pārdošanu ārvalstu izdevniecībām 3 gadu periodā un ievērojamu kāpumu poligrāfijas pakalpojumu eksportā Lielbritānijā (salīdzinot 2014. gada un 2018. gada rādītājus, kāpums Lielbritānijā sasniedza 3 reizes lielāku apgrozījumu) u.c. šīs jomas eksporta mērķvalstīs. Jāatzīmē, ka 80% no Latvijas iespiedprodukcijas veido tieši grāmatu drukas segments (citās Eiropas valstīs tas veido 10 – 30%); Latvija jau šobrīd ir nokļuvusi pasaules grāmatu drukas epicentrā un ārvalstu izdevēji to izvēlas augstās kvalitātes un samērīgu pakalpojuma cenu dēļ."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti