Finālā noskaidros LNB konkursa «Plašais apvārsnis» uzvarētāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirmdien, 25.maijā, plkst. 11.30 Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP, IBBY Latvijas nodaļa) rīkotā "Plašā apvāršņa konkursa" fināls. Tajā piedalīsies 62 skolēni - konkursa pirmās kārtas un piecu reģionālo pusfinālu uzvarētāji no visu Latvijas reģionu skolām un publiskajām bibliotēkām, un to tiešraidē varēs vērot arī lsm.lv "Plašā apvāršņa konkurss" ir lielākais Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas gada notikums bērniem.

Konkursa finālā skolēniem būs jāveic četri uzdevumi - dalībnieki stāstīs par savām iemīļotajām mūsdienu grāmatām, iztēlojoties par klausītājiem Raini un Aspaziju, bet rakstiskos testos starp dažādu dzejnieku darbiem pazīs Aspazijas un Raiņa citātus, pamatos Aspazijas un Raiņa domu aktualitāti mūsdienās, meklēs saistību starp dzejnieku autobiogrāfiskajiem izteikumiem un viņu dzejas tēliem. Pēdējais uzdevums izceļ arī skolotāju radošo devumu konkursam - tas veidots, izmantojot Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijas skolotājas Ineses Lāčaunieces oriģinālo ideju.

Pasākuma laikā bērni tiksies ar Jaunā Rīgas teātra izrādes "Aspazija. Personīgi" galvenās lomas atveidotāju Baibu Broku un Latvijas Nacionālā teātra izrādes "Raiņa sapņi" aktieri Ivaru Pugu, komponistu Jēkabu Nīmani, kā arī dzejnieci Māru Zālīti.

LNB Bērnu literatūras centra vadītāja un konkursa projekta vadītāja Silvija Tretjakova pauž prieku, ka  mūsdienu bērni izjūt Raiņa un Aspazijas daiļdarbus kā sev tuvus un spēj radoši identificēties ar abu dižgaru dzejas tēliem: "Mēs redzējām daudz meiteņu ar "zaļu spītības uguntiņu acīs", "delverīgus mākonīšus un mākonītes", "Zelta zirga fanus" un "lauzto priežu cīņu biedrus". Konkursa laikā bērni sekmīgi veica dažādus uzdevumus: gan pārzināja precīzas ģeogrāfiskas vietas, kas saistās ar abu autoru dzīvi, gan neapmulsa, skaidrojot senus vārdus un atpazīstot jaunvārdus, ko latviešu valodai devuši rakstnieki. Rainim un Aspazijai veltītie karogi tagad grezno skolas un bibliotēkas, savukārt animācijas filmas un komiksu grāmatas papildina zināšanu krājumus. Esam gandarīti par aktīvo Latvijas skolotāju, bibliotekāru un vairāk nekā 6500 skolēnu iesaistīšanos Raiņa un Aspazijas iepazīšanas notikumā. Tās tiešām bija aizraujošas jaunrades un zināšanu sacensības!"

"Rainis un Aspazija arī šogad ir spējuši paveikt daudz laba. Tieši viņu jubileja un autoritāte palīdzēja atjaunot  Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes aizsākto "Plašā apvāršņa konkursu". Viņi sniedza bērniem iespēju kopt savu lasītāja pieredzi un pašapziņu. Skolēnu attiecības ar abiem "obligātajiem" rakstniekiem salīdzināmas ar sēklu cīņu pavasarī. Ja bērns izspraucas cauri šim obligātuma slānim, viņš ierauga, ka Aspazijas un Raiņa pasaule ir ļoti plaša un arī pretrunīga, meklē tajā personisko, un tad šī puķe ir uzdīgusi. Tomēr, kad tas noticis, tai jāļauj brīvi ziedēt, nebaidoties, vai bērna viedoklis būs pareizs vai nepareizs. Labi, ka pusfinālos mēs sastapām bērnus, kuri raugās uz Aspaziju un Raini savām acīm, kuriem  klasiķi ir iemesls domāšanai, nevis iekalšanai," stāsta viena no "Plašā apvāršņa konkursa" satura veidotājām, dzejniece Inese Zandere.

Finālā dalībnieku sniegumu vērtēs "Plašā apvāršņa konkursa" žūrija: LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, dzejniece Inese Zandere, dzejniece Māra Zālīte un Latvijas Radio žurnālists Eduards Liniņš.

Skolēnu vecākus fināla žūrijā pārstāvēs Latvijas Televīzijas Informatīvi dokumentālo, ziņu un sporta raidījumu satura redaktore Rita Ruduša, ekonomists Indars Aščuks un Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.

Konkursa galvenā balva būs iespēja piedalīties vienu nedēļu ilgā (no 15. līdz 21.augustam) bezmaksas nometnē jaunajiem lasītājiem Raiņa un Aspazijas iemīļotajā pilsētā Jūrmalā. Nometnes programmā līdztekus veselīgai atpūtai dabā ieplānotas ekskursijas, nodarbības muzejos, grāmatām veltītas spēles un konkursi, radošas darbnīcas, tikšanās ar rakstniekiem un citām radošām personībām.

Martā Latvijas skolas un bibliotēkas savās darbības vietās patstāvīgi rīkoja konkursa pirmo kārtu. Dalībnieki rakstīja pārdomas par aizraujošām idejām un tēliem Raiņa un Aspazijas darbos, veidoja dzejoļu ilustrācijas, kā arī  radīja abu rakstnieku karogus. Kopumā trīs klašu grupās (1.-4.klase, 5.-7.klase, 8.-9.klase) no Rīgas, Pierīgas, Latgales, Zemgales, Kurzemes un Vidzemes reģioniem konkursa pirmajā kārtā piedalījās 6602 skolēni no 101 skolas un 38 bibliotēkām.

Aprīlī "Plašā apvāršņa konkursa" reģionālajos pusfinālos dalībnieki prezentēja savus radošos mājasdarbus, dažādos uzdevumos pārbaudīja zināšanas par Raiņa un Aspazijas dzeju un dzīvi, kā arī tikās ar žūrijas pārstāvjiem - rakstniekiem, māksliniekiem un literatūras pētniekiem.

Šogad, atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, "Plašā apvāršņa konkursa" galvenais temats ir abu rakstnieku idejas un dzīvesstāsti, kuri tiek aktualizēti mūsdienu bērnu lasīšanas pieredzē. Notikums pulcē lasošus bērnus ar plašu redzesloku un emocionālu pasaules uztveri no visiem Latvijas novadiem, sniedzot viņiem iespēju salīdzināt savas zināšanas un dibināt savstarpējus kontaktus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti