Kultūras rondo

Baletdejotāja Anna Laudere aicina būt piesardzīgiem un atbildīgiem ārkārtas situācijā

Kultūras rondo

LNBO aicina izbaudīt digitālo ciklu "Piektdienas un sestdienas vakars Operā"

LNB piedāvājums kampaņā "#Ēkultūra"

#Ēkultūra: Nacionālā bibliotēka nodrošina attālinātu piekļuvi digitālajiem resursiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) ir pievienojusies Kultūras ministrijas informatīvajai kampaņai #Ēkultūra, valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā piedāvājot attālināti izmantot digitālos resursus un e-pakalpojumus, medijus informē bibliotēkas pārstāvji.

LNB Digitālajā bibliotēkā pieejamas 12 kolekcijas, papildu studiju un pētniecības nolūkos iespējams piekļūt vairāk nekā 20 pilntekstu ārvalstu abonētajām datubāzēm, Nacionālajai enciklopēdijai, kā arī lekciju, diskusiju, konferenču, lasījumu un cita veida audio un video saturam LNB sociālajos tīklos.

"Ja apkopo digitālos resursus, datubāze, e-pakalpojumus un citas lietas, saraksts, ko varētu izmantot primāri studenti un pētnieki, tāpat arī citi, kas strādā no mājām, ir plašs. Kopskaitā tās ir 12 kolekcijas, kas pieejamas mājaslapā "Digitālā bibliotēka", " Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvis Augusts Zilberts.

"Bet jāņem vērā, ka Autortiesību likumu neviens nav atcēlis, tādēļ ārpus bibliotēkas no periodikas.lv un grāmatu kolekcijas ir pieejami aptuveni 60% materiālu," turpina Zilberts.

"Jautājums par autortiesībām ir sāpīgs, jo ne visi zina, ka Autortiesību likums pastāv. Esam sākuši sarunas caur Kultūras ministriju ar AKKA/LAA, ka, iespējams, uz šo ārkārtas laiku šo autortiesību liegumu varētu padarīt maigāku, bet neko no tā nevar apsolīt, jo likums paliek likums," skaidro Zilberts.

Tāpat bagātīgs piedāvājums pilnā apjomā ir pieejams abonētajās ārvalstu datubāzēs. Tās ir vairāk nekā 20. Tiesa, lai tās lietotu, jāsaņem pieejas dati. LNB mājās lapā var iepazīsties, kā šī pieeja saņemama.

Zilberts arī aicina lasīt Nacionālo enciklopēdiju. Tās saturs tiek papildināts arī ārkārtas situācijas laikā, jo to var darīt attālināti.

"Kam audio un video saturs tuvāks, aicinu apmeklēt LNB "Youtube" un "Souncloud" kanālus, kur var skatīties diskusiju, konferenču un citu pasākumu materiālu ierakstus," stāsta Zilberts.

Digitālās kolekcijas:

Tiem LNB lasītājiem, kuriem ir lasītāja karte, bet vēl nav individuālās piekļuves tiešsaistes datubāzēm, iespējams piekļuvi iegūt, aizpildot iesniegumu, kas ieskenētā vai nofotografētā veidā jānosūta uz [email protected].

Savukārt interesentiem, kuriem vēl nav lasītāja kartes, ir iespējams reģistrēties un kļūt par LNB lasītāju attālināti (lasītāja karti varēs saņemt pēc 14. aprīļa, bet identifikācijas (ID) numurs piekļuvei resursiem tiks nosūtīts uzreiz).

Latvijas Nacionālā bibliotēka tiešsaistē piedāvā arī e-pakalpojumus "Jautā bibliotekāram!” un digitalizāciju pēc pieprasījuma no LNB krājuma materiāliem.

Savukārt LNB lekciju, konferenču, diskusiju un lasījumu ieraksti pieejami LNB "Youtube" un "SoundCloud" kontos. 

Līdz 14. aprīlim darba dienās no pulksten 9.00 līdz 17.00 LNB Uzziņu un informācijas centrs sniegs attālinātas konsultācijas par piekļuvi digitālajiem resursiem (tālr. 67806113, e-pasts: [email protected]). 

Klientu apkalpošanas centrs pieņems zvanus un vēstules darba dienās no pulksten 9.00 līdz 17.00: (tālr. 67806135, 25627640, 67806137, e-pasts: [email protected]).

Personālā abonementa un starpbibliotēku abonementu (SBA) pieteikumi tiks izskatīti.

Laikā līdz 14. aprīlim LNB paredzētie publiskie pasākumi nenotiks un LNB apmeklētājiem būs slēgta.

Latvijas Nacionālā bibliotēka atgādina, ka lielākā daļa Latvijas publisko bibliotēku līdz 14. aprīlim būs slēgtas (šo informāciju iespējams precizēt konkrētās bibliotēkas vai pašvaldības mājaslapā).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti