Panorāma

"Kāpostgeita" Lietuvā pret augstajām cenām

Panorāma

"Pelēkā zona"- sodu politikas maiņa PVN shēmotājiem

Eiropas literatūras festivāls Lielbritānijā

Eiropas Literatūras festivālā Lielbritānijā piedalās arī Latvija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lielbritānijā sācies pirmais Eiropas Literatūras festivāls un tajā piedalās arī Latvija. „Daiļliteratūra no Baltijas valstīm” - tā saucās pasākums, kas norisinājās Londonas centrā un tajā katru Baltijas valsti pārstāvēja pa vienam pazīstamam literātam – tika lasīti gan darbu fragmenti, gan diskutēts par aktuālām tēmām.

Baltijas literātu pasākums notika pašā Londonas centrā “Waterstones Picadilly” grāmatu veikalā. Latviju pārstāv Māra Zālīte, Igauniju Ilmars Taska, Lietuvu Paulina Pukite.Visi trīs rakstnieki ir iekļauti ASV nupat izdotajā antoloģijā angļu valodā „Labākā Eiropas daiļliteratūra 2016”.  Lai arī šis pasākums tika plānots kā šīs antoloģijas  prezentācija, diemžēl pasta sūtījums tālajā ceļā bija aizķēries un grāmatu nebija.

„Laikam pirmo reizi ir tā, ka visi trīs no Baltijas rakstnieki tur ir iekšā. Galvenais jau ir tas, ka mēs esam angliski tulkoti, jo mums dažādas valodas pieejamas, bet angliski visgrūtāk nopublicēt kaut ko, jo angļiem nevajag neko tādu svešu, bet šajā gadījumā viņi bija ļoti jauki un ieinteresēti,” priecājas Māra Zālīte.

Pasākumā tika diskutēts par kopīgo un atšķirīgo Baltijas valstu literatūrā un valodās, par imigrāciju, vēsturi un politiku. Lielbritānijā gandrīz 20 gadus dzīvojošā lietuviešu rakstniece Paulina Pukite, kuras stāsta fragments par lietuviešu imigranta telefonsarunu ar britu policistu lika smieties apmeklētājiem līdz pat asarām, uzskata, ka baltiešiem vajadzētu meklēt jaunu identitāti:

„Mēs sevi redzam kā postpadomju cilvēkus, un arī citi mūs tā redz, bet es domāju, ka mums vajadzētu radīt jaunu identitāti un doties uz priekšu, būt nevis „post”, tas ir, pagātnē, bet dzīvot tagadnē. Nav tā, ka mums par to jāaizmirst, bet šķiet, ka esam tajā iestiguši par ilgu.”

Viņai piekrīt arī ilggadējais britu bibliotēkas darbinieks, rakstnieks Džons Baifords, kurš Baltijas valstīs ir viesojies ne vienu reizi vien un labi pārzina gan Baltijas valstu vēsturi, gan kultūru.

„Man šķiet, ka Paulina ļoti trāpīgi pateica. Mums ir jāskatās uz priekšu, bet nevajag arī aizmirst to, kas ir bijis labs pagātnē. Un man šķiet, ka Latvijai pagātnē ir bijušas ļoti labas lietas. Piemēram, tradīcijas, kas saistītas ar pagānismu un vasaras Saulgriežiem. Visas tās dekorācijas, pāri ugunskuriem lecošie cilvēki...” sacīja Džons Baifords.

Eiropas literatūras festivāls Apvienotajā Karalistē, piedaloties vairāk kā 60 autoriem no 30 valstīm, turpināsies sešas nedēļas - līdz pat 9.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti