Kultūras ziņas

Ukrainas kinoindustrija lūdz finansiālu atbalstu

Kultūras ziņas

Māra Bērziņa "Aizliegtais pianīns" uz Nacionālā teātra skatuves

Rakstniecības balva "Krasta ļaudis" Ingai Žoludei

Egona Līva piemiņas balva «Krasta ļaudis» pasniegta rakstniecei Ingai Žoludei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dzejas dienu laikā Liepājā jau 12. gadu notiek rakstnieka Egona Līva piemiņas balvas "Krasta ļaudis" pasniegšanas ceremonija. Šoreiz galvenos laurus plūca Inga Žolude par klasiķa Jāņa Poruka personības atspoguļojumu romānā "Vendenes lotospuķe".

Šogad konkursa "Krasta ļaudis" nominācijā "Labākais skolu jaunatnes literārais darbs" žūrija lasīja 10 stāstus, savukārt nominācijā "Labākais oriģinālliteratūras prozas darbs" tika vērtētas 15 grāmatas. Par labāko žūrija vienbalsīgi atzina Ingas Žoludes aptuveni piecus gadus rakstīto romānu "Vendenes lotospuķe".

"Kad darbs bija pabeigts, nosūtīts izdevniecībai, es teicu, ka nevaru saprast – tas ir vai nu pats labākais, ko esmu uzrakstījusi, vai pats sliktākais. Liels paldies par novērtējumu, tas nāca kā pārsteigums, pagodinājums. Tūlīt Jānim Porukam būs jubileja – 151 gads 13. oktobrī. Domāju, tā viņam tāda dāvana pirms dzimšanas dienas," teic Žolude.

Skaļus aplausus izpelnījās arī stāstu krājuma "Karma sūtra" autors Gvido Drage, kuram šī ir debija prozas lauciņā. Līdz šim viņš publicējis tikai dzeju, līdz dzīvē noskatījis tēmu, par kuru dzeja nav rakstījusies. Gvido Drage atklāj: "Par vardarbību ģimenē. Sižets mani vienkārši nelika mierā. Tad aizgāju prozā, un izrādījās, ka tur iespējami plašāki horizonti."

Rakstnieka Egona Līva piemiņas balvu "Krasta Ļaudis" organizē Liepājas pilsētas Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociāciju. Viņu skatījumā – lai arī, laikam ejot, mainījusies konkursa pamatdoma – izcelt jūrai un zvejniecībai veltītus literārus darbus, balva savu nozīmi nav zaudējusi.

Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītāja Linda Zulmane skaidro: "Cik tad mums vairs ir to zvejnieku, jūrniecības, vai zvejnieki var Baltijas jūrā zvejot mencas? Nevar. Līdz ar to rakstnieki pievēršas tēmām, kas reāli pastāv. Bet patriotisms un latviskums gan šajos darbos visos ir manāms."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti