Kultūras ziņas

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu izstāde

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Egila Rozenberga tekstilmākslas ceļš grāmatā

Egila Rozenberga tekstilmākslas ceļš. Iznāk māksliniekam veltīta monogrāfija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Apgāds "VIA ARS" izdevis mākslas zinātnieces Daces Lambergas sarakstīto monogrāfiju "Egils Rozenbergs", apkopojot ievērojamā mākslinieka daiļradi piecdesmit gadu garumā, izsekojot gobelēnu tapšanas līkločiem, sākot no divdesmitā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām.

Mākslas zinātniece, grāmatas autore Dace Lamberga ir pārliecināta: "Visspilgtākais – tie ir viņa gobelēni. [..] Pēdējos desmit gadus viņš atkal auž, un viņa rokraksts ir izteikti vīrišķīgs, jo vispār tekstilmākslā ir lielākoties sievietes, kas strādā. Bet Egils, varbūt tāpēc, ka ir beidzis rozentālskolu, viņam ir gleznotāja pamats un viņš lielās līnijās prot domāt. Viņa māksla ir unikāla ar to, ka tā ir tik ilglaicīga un ka viņa divi darbi tika austi Parīzē Nacionālajā gobelēnu manufaktūrā. Tas ir milzīgs sasniegums latviešu mākslai, jo tādu mākslinieku ārpus pašiem frančiem nav daudz, kurus viņi pieņem un kurus viņi ir gatavi īstenot."

Grāmatas autore raksta: "Rozenberga gobelēnos ieausti dažādi "stāsti" – ritmikas dejas kustības, etnogrāfiski ornamenti, jūras viļņu plūduma raksti, tālu zemju vērojumi, laikmetīgās tehnoloģijas iespaidi. Tajos atklājas mērķtiecīgi pārdomāts radošais ceļš no klasiskā gobelēna līdz telpiski apjomīgiem objektiem, apliecinot daudzveidīgu stilistiskā rokraksta, aušanas tehniku, dažādu šķiedru un materiālu maiņu."

Egils Rozenbergs grāmatu raksturo kā pārskatu par viņa daiļradi: "Patiesībā tas ir pārskats par manu dzīvi, par manu daiļradi, tas dod priekštatu par dažādiem periodiem, kādi man mākslā ir bijuši, jo es neesmu visu laiku vienā stilā strādājis, es esmu mainījies, man ir bijušas dažādas tēmas. Man ir paticis strādāt pie vienas tēmas ilgāku laiku, un tad atkal gribējies mainīt šo tēmu. Grāmata to atspoguļo. [..] Šobrīd man ir pārdomu periods, esmu tādā kā cerībā atrast jaunu ideju, jaunu paņēmienu, kādu jaunu materiālu, izmantot, mēģināt atrast atkal ko jaunu savā daiļradē. Jo es esmu izsmēlis iepriekšējo tēmu, kas bija "Transfigurācija"."

Grāmatas atklāšanā mākslinieks nolēma uzdāvināt Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam savu gobelēnu "Violetā leģenda", par ko mākslinieks teic: "Šis ir viens darbs no sērijas "Eņģeļi un maskas", kas man radās pēc Meksikas ceļojuma, jo tas man bija ļoti iedvesmojošs ceļojums un senais kultūras slānis uz mani atstāja tādu iespaidu, ka pēc tam radās vesela izstāde. Vairākus gadus strādāju pie šīs izstādes un šajā pat muzejā es radīju izstādi ar dažādiem darbiem no sērijas "Eņģeļi un maskas".

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska neslēpj: "Šis dāvinājums ir lielisks papildinājums muzeja kolekcijai un mēs ļoti priecājamies. Jo ir labi, ka mākslinieks, viņa radošais darbs ir pārstāvēts no visiem periodiem un šī aina veidojas pilnvērtīga. Un Egils Rozenbergs kā mākslinieks to ir nenoliedzami pelnījis." Viņa arī atzinīgi vērtē monogrāfiju: "Dace Lamberga ir pratusi ļoti dzīvi pastāstīt to galveno esenci. Tas nav tāds akadēmisks teksts, kurā gan ir visi akadēmiskie fakti, bet galvenais, ka nav pazaudēts un saglabājas galvenā esence – šī mākslinieka individualitāte."

Monogrāfiju "Egils Rozenbergs" papildina anotācijas angļu un franču valodā, vairāk nekā 70 darbu reprodukcijas, kā arī plašs autora izvēlēto dokumentālo fotogrāfiju klāsts. 

Grāmata izdota projekta "Kultūrelpa" ietvaros ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Kultūras ministrijas atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti