Egila Lukjanska 80.jubileju atzīmē ar grāmatā izdotiem diviem romāniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ražīgais romānists Egils Lukjanskis (6.01.1937.-19.10.2008.) 6. janvārī svinētu astoņdesmit gadu jubileju, un par godu šim notikumam izdevniecība "Lauku Avīze" laidusi klajā grāmatu "Rēta akmenī", kurā apkopoti divi romāni – "Rēta akmenī" un "Krievu leitnanta mīļākā".

Abi grāmatā iekļautie Egila Lukjanska romāni visai spilgti atklāj līdzību ar sengrieķu traģēdijām: sakāpinātas kaislības, monolīti raksturi, vispārcilvēcisku tēmu tvērums viena vai pāris cilvēku attiecību risinājumā. Tieši antīkajai pasaulei raksturīgais vēriens, kādu ikdienā mēs nelabprāt piedzīvotu, arī ir galvenais rakstnieka pievilkšanas spēka avots.

Kopš sava pirmā stāstu krājuma “Izvēle” iznākšanas 1967. gadā Lukjanskis rakstīja aizgūtnēm, reizēm viņam iznāca pat divi romāni gadā, īpaši ražīgos gados – trīs.

Nebūs pārspīlēts apzīmējums “ražīgākais autors latviešu pēckara literatūrā”, kā Lukjanski nodēvējis kolēģis un laikabiedrs Ēriks Hānbergs. Turklāt Lukjanskis, kura dzīvē nepārvērtējama nozīme bija stilam, visus savus romānus līdz pat pēdējam sarakstīja, burtiski katru dienu ar pildspalvu rokās sēžoties pie baltas papīra lapas, – ar datoru strādāt rakstnieks prata, taču literāriem darbiem atzina to par nelietojamu.

Lukjanska darbi bija ļoti populāri tautā, ko apliecina nobružātie Egila Lukjanska grāmatu vāciņi bibliotēkās. Lukjanska grāmatas gaidīja, viņa dzīves laikā gadījās pat, ka saņēmām “Latvijas Avīzes” redakcijā zvanus ar pateicību par to, ka iznākusi jauna grāmata, vai arī ar jautājumu, kad būs nākamā. Ļoti iespējams, ka

viens no noteicošajiem faktoriem, kas lasītājus piesaista, ir tieši dramatiskās cīņas, kurām iziet cauri Lukjanska varoņi, turklāt daudz biežāk šīs cīņas ir iekšējas, nevis ārējas; tās ir cīņas ar paša dēmoniem un pagātnes notikumu ēnām.

Vienā no savas grāmatas pēcvārdiem Egils Lukjanskis teicis: "Dzīvē parasti cenšos būt jautrs, vienkāršs, atklāts, asprātīgs, liels runātājs, humora pilns un komunikabls cilvēks, taču kaut ko uzrakstīt kaut vai tikai ar nelielu humora vai ironijas pieskaņu nekādi nespēju. Vienmēr kaut kā iznāk savu grāmatu personāžus iesaistīt dramatiskās vai pat ļoti traģiskās dzīves situācijās, kas no viņiem prasa lielu gan garīgā, gan fiziskā spēka piepūli, lai ar cieņu un godu no šīm situācijām izkļūtu, neaptraipot savu sirdsapziņu."

Rakstnieka un izdevniecības "Lauku Avīze” sadarbībā izdotas 17 grāmatas –  viena izlases grāmata, divas grāmatas, kurās apkopoti divi autora darbi, un 14 romāni klajā nākuši sērijā "Lata romāns".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti