Kultūras ziņas

Sācies Latvijas filmu maratons

Kultūras ziņas

Egila Siliņa solokoncerts Nacionālajā operā

Edītes Pauls-Vīgneres vainadziņi Noras Ikstenas esejās

Edītes Pauls-Vīgneres vainadziņi Noras Ikstenas esejās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres izšuvumu smalkums jebkuru sievieti spētu padarīt par princesi vai karalieni. Viņas veikumu varēja aplūkot 75 gadu jubilejas personālizstādē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, taču dzīvespriecīgās mākslinieces devumu nu papildina rakstnieces Noras Ikstenas iznākušais eseju krājums "Runā manis vainadziņš".

„Edītes vainagiem nav tautības, tie reizē nacionāli un kosmopolītiski, tajos sadzīvo latviešu tautasdziesmu meitu vainagu cēlums , lepnums ar britu Tjūdoru dinastijas liktenīgo sieviešu žilbinošas sievišķības un varas klātbūtnes simboliku,” fragmentu no grāmatas lasa Nora Ikstena.

Mākslinieces radītajos kroņos iezīmējas gan mūsu folkloras un literatūras tēli – Spīdola, Ziemeļmeita, Māra, Kristīne, Laima vai Princese, kā arī mākslas pasaules varoņi – Džemma Skulme, llze Avotiņa, Blumbergs un Maestro, arī pat pasaules mākslas telpas spīdekļiem Miro un Hērsts.

"Es to salīdzinu ar pianista improvizāciju. Mans brālis vienmēr ir burvīgs tieši improvizācijā, un man liekas, ka tās pērlītes un visi tie darbiņi ir tīra improvizācija. Es neesmu nevienu metu, nevienu zīmējumu [taisījusi], nekāda sagatavošanās tam procesam. Viss notiek…” saka Edīte Pauls-Vīgnere.

Pērlīšu birumu vārdos radījusi rakstniece Nora Ikstena, ilgu laiku pavadot mākslinieces klātbūtnē kā uzticīga vērotāja:

„Tas bija brīnišķīgi, ka man bija iespēja sekot Edītes vainagu darināšanas procesam, un man liekas, ka, to redzot, pats no sevis veidojas teksts, ar kuru es nekādā gadījumā negribēju aizskart Edītes brīnumaino vainagu un pērlīšu pasauli. Un tad radās šī ideja, mēs galīgi nezinājām, kas no tā sanāks, bet ideja, ka tie būtu tāds kā eseju vainags. Vai tas būtu Pacietības vainags, vai ciešanu vainags, vai dzīves vainags, vai sēru vainags, tas teksts klusiņām sekoja līdzi Edītes darbam, un tas man vienkārši bija pats tas process kā brīnišķīga meditācija, kā laimes sajūta.”

Grāmatu veido Noras Ikstenas esejas un Edītes Pauls-Vīgneres darbi no izstādes "Vainagi" (fotomākslinieks Armands Lācis). "Dzīves vainags", "Bērnības vainags", "Jaunas dienas vaiņagā", "Vainags skolotājiem", "Vainags tēvam", "Lauru vainagi", "Ēnu vainags", "Sēru vainags. Ulis", "Mīlestības vainags", "Laikmeta vainags", "Tradīcijas vainags", "Dabas vainags" un citas esejas stāsta gan par unikālo vainagu kolekciju, gan par mākslinieces radošās un personiskās dzīves skaistajiem un skumjajiem brīžiem.

Edīte Pauls-Vīgnere ir Latvijas mākslas dzīvē īpaša personība. Viņas darbi guvuši gan speciālistu, gan skatītāju simpātijas un profesionāli augstvērtīgu novērtējumu, jau sākot ar 1967. gadu, kad mākslinieces darbi pirmo reizi sāk parādīties izstādēs. Mākslinieces darbi kopš tā laika bijuši skatāmi neskaitāmās izstādēs Latvijā un ārzemēs. Viņa piedalījusies starptautiskās izstādēs un simpozijos, viņas darbi pārstāvējuši Latviju ārzemēs reprezentācijas skatēs un saņēmuši atzinību.

Mākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres 75 gadu jubilejas izstāde "Vainagi" no 2014. gada 8. oktobra līdz 15. novembrim bija apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Izstādi veidoja laikmetīgas galvas rotas, vainagi, cepures, tiāras un diadēmas, kuru kopējais skaits ir atbilstošs mākslinieces mūža gadiem — 75. Darbs pie kolekcijas uzsākts 2013. gada aprīlī un ritējis improvizācijas veidā. Tās radīšanu iedvesmojuši cilvēki, notikumi, kāda fajansa vai stikla pērlīte, auduma gabaliņš, zelta vai sudraba pavediens. Darbu raksturi ir dažādi, tāpat kā to izgatavošanas tehnika, materiāli un nosaukumi — Dons, Džemma, Maestro, Maidans, Līgo, Kameja, Zīle.

Gan izstāde, gan grāmata ir veltījums mākslinieka mūžam – pacietībai, iedvesmai, talantam un dievišķajai radošajai enerģijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti