E-grāmatu bibliotēka 3td.lv piesaista arvien vairāk lasītāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lasītāju vidū arvien lielāku popularitāti iemanto Latvijas e-grāmatu bibliotēka 3td.lv, kam šī gada sākumā aprit ceturtais darbības gads.

Ja pirmajā gadā e-bibliotēkai piepulcējās 5000 lasītāju, tad tagad to izmanto jau 17 000 lasītāju, tādējādi lasītāju skaita ziņā platforma šobrīd pielīdzināma lielākajām publiskajām bibliotēkām valstī.

E-grāmatu bibliotēka 3td.lv piesaista arvien vairāk lasītāju
00:00 / 03:02
Lejuplādēt

3td.lv ir e-grāmatu bibliotēka, kurā tiešsaistē bez maksas ir pieejamas grāmatas latviešu valodā. Gan latviešu autoru oriģināldarbi, gan latviski tulkotās grāmatas.

Platformas darbību atbalsta valsts, un tās nosaukums ir atsauce uz bibliotēku attīstības projektu "Trešais tēva dēls", kura laikā bibliotēkas tika apgādātas ar modernajām tehnoloģijām.

Ja 3td.lv darbības pirmajā dienā e-bibliotēkā bija 100 grāmatu no viena izdevēja, tad šobrīd tur pieejamas gandrīz 600 grāmatas no septiņiem izdevējiem. Lasītāju skaits izaudzis līdz 17 000.

Valmieras bibliotēka savulaik bija viena no aktīvākajām šīs platformas idejas virzītājām, un tās pārstāve Olga Kronberga atzīst, ka viņai ir ļoti liels gandarījums par projekta izaugsmi.

"Es strādāju bibliotēkas nozarē gandrīz 20 gadus un uzskatu, ka vismaz manā karjerā tas ir veiksmīgākais projekts gan latviešu valodas, gan latviešu literatūras atbalstam. Es teiktu, pat pasaules līmeņa projekts, jo e-grāmatas var lasīt pilnīgi jebkur pasaulē."

Dati liecina, ka pērn gandrīz 90% lietotāju 3td.lv lasījuši, atrodoties Latvijā, gandrīz 2% Apvienotajā Karalistē, bet 1% Zviedrijā un Amerikā. Visbiežāk cilvēki izvēlas lasīt viedtālrunī, un iecienītākais lasīšanas laiks ir pusdienlaiks un vakara stundas.

Vairums no lasītājiem ir vecumā no 35 līdz 45 gadiem, bet aktīvas ir arī citas vecuma grupas, arī seniori, katram desmitajam platformas lietotājam ir 65 vai vairāk gadi.

Platforma kļūt arvien draudzīgāka cilvēkiem, kam ir redzes problēmas, sarunā ar Latvijas radio raidījumu "Starpbrīdis" stāstīja tehnoloģiju uzņēmuma "Tietoevry" pārstāve Inga Grencberga.

"E-grāmatu bibliotēkas lielais pluss ir arī tas, ka burtus, gan telefonā, gan datorā lasot, katrs lasītājs var palielināt tik lielus, cik viņam ir ērti.

Mēs to redzam pie statistikas, ka ļoti daudzi lietotāji ir arī seniori. Tas nozīmē, ka viņiem ir nevis grāmatā mazi burtiņi un lielas lasāmās brilles, bet viņš var uztaisīt tieši tik lielus burtus, cik viņam nepieciešams. Kaut vai trīs vārdus, piemēram, telefona ekrānā, un tik šķirstīt uz priekšu."

Lai varētu lasīt grāmatas e-bibliotēkā, ir jābūt kādas no Latvijas publisko bibliotēku lasītājam, un šobrīd piereģistrēties kādā no bibliotēkām ir iespējams arī attālināti.

Viens no e-bibliotēkas lielajiem plusiem ir lasīšana bez rindas. Piemēram, nesen e-biblotēkai pievienoto pasaulslaveno grāmatu "Kur vēži dzied" šobrīd lasa 28 cilvēki vienlaicīgi, bet pati populārākā šobrīd ir grāmata "Nefrīta kaķis", ko vienlaicīgi lasa aptuveni 60 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti