Kultūras rondo

Ieva Auziņa-Szentivani tulko un komentē latviešu dainas

Kultūras rondo

Festivāls "Šalc" aicina uz koncertiem Liepājā, Ventspilī un Cēsīs

Sergejs Timofejevs krājumā “Replika” izmanto iespēju pateikt savu repliku kopējā korī

Dzejnieks Sergejs Timofejevs: Man ir iespēja pateikt savu repliku kopējā korī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mēģinājums saprast savu vietu kopējā ainā, korī, kas skan visu laiku, ne tikai literatūrā, tā savu jaunāko dzejas krājumu "Replika" raksturo dzejnieks Sergejs Timofejevs.

"Kaut kāda veida pieauguša cilvēka skatpunkts uz to, kas notiek apkārt. Tāpēc arī nosaukumus "Replika". Man ir iespēja pateikt savu repliku kopējā korī. Kaut kādā veidā esmu pārliecināts, ka tai replikai jābūt," turpina Timofejevs.

Sergeja Timofejeva trešo bilingvālo dzejas krājumu, kam dots nosaukums “Replika”, izdevusi apvienība “Orbīta”. Tajā apkopoti pēdējo piecu gadu laikā sarakstītie dzejoļi, kā arī atdzejojumi latviešu valodā, ko veikuši tādi talantīgi dzejnieki kā Arvis Viguls, Toms Treibergs un Andris Akmentiņš. Šis ir Sergeja Timofejeva mēģinājums būt atklātam, vienlaikus nezaudējot dziļumu, kā arī pateikt savu sakāmo, kad apkārt nepārtraukti dūc ziņu un viedokļu koris.

Timofejevs skaidro, ka ir svarīgi uzreiz krājumu veidot divās valodās – krievu un latviešu.

"Uzreiz piedāvāt dzeju oriģinālā un atdzejā. Iespēja cilvēkiem, kas saprot krieviski, salīdzināt oriģinālu ar atdzejojumu. Padomāt. Atdzejojums ir interesants literārs eksperiments katru reizi. Daudz atkarīgs no atdzejotāja, kā mēģina pārcelt no vienas valodas uz nelielu poētisku vēstījumu," bilst Timofejevs.

Viens no atdzejotājiem, Arvis Viguls, norāda, ka latviski atdzejot ir sarežģīti no angļu un krievu valodas, jo ļoti daudziem cilvēkiem šķiet, ka viņi zina šīs valodas.  

"Vieglāk ir atdzejot no valodas, kuru neviens nezina, tad tu esi drošībā,” bilst Viguls un norāda, ka atdzejojums nekad nebūs vārds vārdā.

"Man liekas, ka tas ir tā, kā eksistē izgudrojums, bet tu mēģini savā valodā atkal izgudrot. Tu nevari to atkārtot savā valodā, bet vajag pašam izgudrot. Tas ir interesants process un uzdevums,” par atdzejošanu bilst Timofejevs.

Viguls arī pārliecināts, ka atdzejotājiem pašu darbos nozīmīgi ir teksti, kuru atdzejošana ienes citu pieredzi.

"Labākais veids, kā dzejoli izlasīt līdz galam, līdz katrai pēdējai vīlītei, ir to atdzejot. Citādi var palaist daudz ko garām. Atdzejojot ir tas dzejolis jāizjauc, tu skaties uz zobratiņiem, kā tas strādā,” atklāj Viguls.

Bet, runājot par Timofejeva dzejoļiem, viņš norāda, ka vienmēr ir zemūdens akmeņi, no kuriem jāuzmanās.

Sergeja Timofejeva dzejoļu krājuma "Replika" atvēršanas svētki notiks 16. jūlijā plkst. 19.00 peldošajā galerijā “Noass”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti