Kultūras ziņas

Lielie Kristapi sadalīti

Kultūras ziņas

Rīgā svin Eiropas kino svētkus

Dzejniekam Leonam Briedim - 65

Dzejniekam Leonam Briedim - 65

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latviešu dzejnieks un atdzejotājs Leons Briedis 16.decembrī svinēs 65 gadu jubileju. Par godu tam klajā nācis jauns dzejoļu krājums "Eņģeļu lidlauks". Dzejniekam  veltīts arī īpašs koncertuzvedums "Atziedi, dvēsele", kurā dažādi mākslinieki 16.decembra vakarā koncertzālē "Rīga" atskaņos populārākās  dziesmas ar dzejnieka vārdiem.

Leona Brieža dzejas rindas veido ļoti ievērojamu daļu latviešu komponistu dziesmu, kuras zina un dzied joprojām.  Uldis Stabulnieks, Juris Kulakovs un Raimonds Pauls savu melodiju saturu uzticējuši tieši Leonam Briedim.

"Raimonds Pauls man lūdza tikai vienu - lai šie teksti būtu lipīgi.Proti, lai pieliptu i dziedātajiem, i klausītājiem. Tas bija vienīgais viņa noteikums," stāsta jubilārs.

Leons Briedis ir autors tādiem tautas sadziedāšanās reizēs neiztrūkstošiem hītiem kā "Cielaviņa", "Dāvāja Māriņa", "Pēc simts gadiem Piebalgā" un daudzām citām.

"Ja mani gadus 40 kopš šo dziesmu uzrakstīšanas nepamet sajūta, ka šīs dziesmas vēl aizvien vēršas arī pie manis, uzrunā, tad varbūt tiešām ir liela laime, ko es nenovērtēju," norāda Leons Briedis.

Svētku vakarā dzeju, ko nav skārusi mūzika, lasīs aktieris Artis Robežnieks. "Viegla lasāmviela tā tomēr nebūs. Tur ir nedaudz kaut kas jāzina un jāspēj pieslēgt sava sirds, lai to sajustu un sadzirdētu, ka skan," saka Artis Robežnieks.

"Labāk, lai pa priekšu iet tava dziesma un dzejolis, nekā tu pats, bet tu pats nopakaļus tam. Sliktāk būtu, ja tu ietu tam pa priekšu un skaļi sauktu, ka esmu tas, kas to ir izdarījis. Tad visi malā stāvošie par tevi smietos un rādītu ar pirkstu. Man ir svarīgi, lai ar šo 16.decembri nekas nebeigtos. Esmu tik priecīgs, ka jau 17.decembrī man ir pulka darāmā," teic Leons Briedis.

Jau esam vēstījuši, ka 16.decembra koncertuzvedumā piedalīsies Aija Andrejeva, Dainis Skutelis, Viktors Lapčenoks, grupa "Credo", Ginta Krievkalna, Žoržs Siksna, Ingus Pētersons, Adrians Kukuvass, Jānis Paukštello, Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā, kā arī koris "Balsis" diriģenta Inta Teterovska vadībā. Koncertprogrammas muzikālais vadītājs - Kristaps Krievkalns.

Leona Brieža 65.jubilejas koncertuzvedums "Atziedi, dvēsele" 16.decembrī plkst. 19.05 tiešraidē būs klausāms Latvijas Radio 2.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti