Dienas ziņas

Apturēti Kalnciema ielas izdegušās ēkas nojaukšanas darbi

Dienas ziņas

Nometne bērniem ar īpašām vajadzībām

A. Slišāna 70. jubilejā izdots bērnu dzejas kopkrājums

Dzejnieka un publicista Slišāna 70. jubilejā izdod bērnu dzejas kopkrājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latgales dzejnieka, publicista, novadpētnieka un sabiedriskā darbinieka Ontona Slišāna ieguldījums latgaliešu valodas popularizēšanā un saglabāšanā ir nenovērtējams. Viņš bija vienīgais dzejnieks Latvijā, kurš rakstījis un izdevis dzejas grāmatas bērniem latgaliski. Šobrīd Ontona darbus turpina gan viņa bērni, gan mazbērni. Nupat ir izdots dzejas bērniem kopkrājums.

Dzejnieka 70. jubileja aizsākās ar “Ontona dīnas ļustem” gandrīz pirms gada, un tuvojas noslēgumam. “Ontona dīnā” 2019. gada 18. janvārī klajā nāks dzejas bērniem kopkrājums “Vuss apleik maņ munā volūdā skaņ”.

Jubilejas organizators Andris Slišāns pastāstīja, ka grāmata bērniem izdota tāpēc, ka tad, kad Ontons bija dzīvs, viņš bija vienīgais dzejnieks pasaulē, kas tobrīd rakstīja latgaliski. "Pirms viņa bija. Bērniem, tieši bērniem. Un tagad, par laimi, atkal ir," piebilda Andris Slišāns.

Ontons Slišāns vācis un pierakstījis Ziemeļlatgales folkloru, dibinājis un vadījis etnogrāfiskos ansambļus, iedzīvinājis latgaliešu mīlas dzejas un dziesmu festivālu “Upītes Uobeļduorzs”, viņa dzeja izdota 30 grāmatās.

Pasākuma apmeklētāja Dina ir lasījusi Ontona grāmatas, dzejoļus un stāstus. "Man patika, tāpēc gribētu iepazīt arī šo grāmatu," viņa saka. 

Kopkrājumā “Vuss apleik maņ munā volūdā skaņ” apvienota gandrīz visa iepriekš iespiestā dzeja. Tajā ir 15 no 17 Ontona Slišāna dzejas grāmatām bērniem. Māksliniecisko noformējumu veidojuši Ontona mazbērni Kate un Domeniks Slišāni, kā arī Latgales skolēni, kas piedalījās Ontonam Slišānam veltītajā radošo darbu konkursā.

Andris Slišāns uzsver, ka izdevumā ir pilnīgi visi Ontona dzejoļi, kas rakstīti latgaliski un latviski. "Kad es iedevu bērniem, teica, ka ļoti labs formāts, tā forši atveras," piebilst organizators. 

Ideja par dzejas kopkrājuma izdošanu radusies Ontona meitai, literātei Mārītei Slišānei, taču šai svētku reizē klāt ir ļaudis, kam katram rūp latgaliešu izdevumi.

Pasākuma apmeklētāja Liene saka, ka "paši dzejoļi ir feini tādi, cik es tiku dažus palasījusi." Viņa nešaubās, ka arī mūsdienās šāds izdevums ir ļoti vajadzīgs. "Latgaliešu valoda ir jākopj, tāpat ļoti daudzi šajā valodā runā un gribas, lai mūsdienu bērni, kas aug, runā un zina latgaliešu valodu," viņa uzsver.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti