Dienas ziņas

Kuldīgā piemin barikāžu laiku

Dienas ziņas

Prezidents viesojas Madonas skolā un muzejā

2018. gads – Antona Slišāna 70 gadu jubilejas zīmē

Dzejnieka Antona Slišāna 70 gadu jubilejas svinības – visa gada garumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas simtgades gads sakrīt ar ievērojamā Latgales patriota, dzejnieka un sabiedriskā darbinieka Antona Slišāna septiņdesmitās jubilejas gadu. Viņš savas dzīves laikā bijis ne vien kvēls latgaliskā aizstāvis un kopējs, bet arī vienīgais autors, kas rakstījis dzeju bērniem latgaliski. Nupat uzsāktas dzejnieka jubilejas svinības, kas turpināsies visa gada garumā.

Viļakas novada Upītē, vietā, kur Antons Slišāns aizvadījis lielāko savas dzīves daļu, uzsāktas dzejnieka un sabiedriskā darbinieka 70 gadu jubilejas svinības, noslēdzot mākslinieka piemiņai veltīto vizuālo darbu un eseju konkursu, kā arī atklājot piemiņas zīmi pie Upītes pamatskolas.

“Nav noslēpums – kad Antons bija dzīvs, viņš bija vienīgais, kas rakstīja latgaliski bērniem. Antons bija liels patriots - savas vietas, Latgales, arī savas valsts. Ja mēs visi svinam Latvijai 100, Antonam 70, tad tas ir pakārtots tam un kopīgi saistīts,” saka nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” direktors Andris Slišāns.

“Tā varētu būt ne tikai sakritība, bet par to iepriekš varbūt mēs arī nedomājām, ka tieši tās apaļās jubilejas. Bet tas ir ļoti labi, ka arī Antonam tiks pievērsta lielāka uzmanība. Man šķiet, ka viņš līdz galam netika novērtēts,” saka Rekovas vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Aina Cibule.

Arī šobrīd Slišāna darbus un dzīves gājuma atainojumu neredz skolu obligātajās programmās, tomēr Antona daiļradi apgūst un iemīl ne vien skolēni, bet arī mūziķi. Rēzeknes novada vokālā studija “Skonai” nupat izdevusi disku, kurā dziesmu teksti ir ar Antona Slišāna dzeju. Kā stās pedagogi,

bērniem Antona daiļrade ir saprotama, jo tā ir sirsnīga, vienkārša un visā savā būtībā latgaliska.

“Man prieks, ka mēs Upītē ienācām un ka te ir pilna zāle. Te Antonu piemin. Antons Slišāns arī katra bērna sirdī ir šeit, un arī mēs Rēzeknē, kā arī visur citur, vienmēr atceramies Antonu. Antona Slišāna iedvesma un vilinājums mums ir viņa vienkāršība. Tik vienkāršas lietas kā rotaļas pagalmā, vasara, dzīpariņš tepat, ejot pa pļavu, brīnumu mūžs. Tāda pozitīvā latgaliskā gaisotne un latgaliskā dvēsele, tas arī ir jūtams viņa dzejā,” stāsta vokālās studijas “Skonai” vadītāja Guntra Kuzmina-Jukna.

“Bērniem patīk dzeja, arī tas, ka latgaliski. Varbūt viņiem ir grūtāk lasīt, bet viņiem patīk dzeja. Es domāju, ka viņa vienkāršība to ļoti ietekmē. Bērniem ir ļoti saprotami viņa dzejoli,” saka Aina Cibule.

Antonam Slišānam veltītie pasākumi turpināsies ar zinātniski pētniecisko darbu konkursu, lektoriju Balvu Centrālajā bibliotēkā, folkloras svētkiem un vēl vairākiem citiem radošiem un atraktīviem pasākumiem līdz pat viņa jubilejai 2018.gada 28.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti