Kultūras ziņas

Ar plašu programmu aizvadīta "Baltā nakts"

Kultūras ziņas

Māksla. Arhitektūra. Dizains. Telpa.

Ērikas Bērziņas "Mammas dzejoļi"

Dzejniece Ērika Bērziņa: Vislabākā reakcija no bērnu puses ir smiekli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Putras briesmonis, negantā švamme un visur klātesošās vārnas. Šādi personāži kopā ar vienas ģimenes locekļiem dzīvo dzejnieces Ērikas Bērziņas jaunākajā dzejoļu krājumā bērniem, un ne tikai. Grāmata ar aizrautību stāsta par ikdienas situācijām, kas pazīstamas teju visām ģimenēm ar bērniem.

“Mammas dzejoļi” ar mākslinieces Annas Vaivares ilustrācijām nule piedzīvojuši atvēršanas svētkus izdevniecībā “Liels un mazs”.

“Es visus dzejoļus esmu lasījusi priekšā saviem bērniem. Šobrīd man stingrākais kritiķis ir lielā meita, kurai drīz paliks divpadsmit gadi. Vislabākā reakcija no bērnu puses ir smiekli,” stāsta dzejniece Ērika Bērziņa.

Krājums “Mammas dzejoļi” veidojies kā poētisks Ērikas Bērziņas vērojums par attiecībām viņas kuplajā ģimenē. Dzejoļi ir kā mammas un bērnu spēle, kurā noteikumi un uzdevumi nemitīgi mainās.

Es rakstu par tādām ikdienišķām nodarbēm un lietām, kas ir ikvienā ģimenē.

Sākot ar to, ka no rītiem ir jāceļas un jāģērbjas, un mamma visu laiku biksta. Man ir dzejolis, kur bērni saka – pati tu, mamma, esi čamma! Iejūtoties vai iekāpjot tajās bērnu kurpēs, tad arī bērniem tie teksti ir viegli uztverami,” atzīmē dzejniece.

Grāmatas ilustratorei Annai Vaivarei iedvesma tēlu radīšanā, nesatiekoties ar autori personīgi, bija jārod dzejnieces iesūtītajās ģimenes fotogrāfijās. Abām grāmatas autorēm rezultāts šķiet pārsteidzoši labs. Komentējot mākslinieces paveikto, dzejniece to salīdzina ar vērīgu ielūkošanos viņas ģimenes dzīvē caur atslēgas caurumu.

Kad lasu tos dzejoļus, man liekas interesanti, ka tās ilustrācijas pieliek stāstu klāt. Kad tu jau esi izlasījis piecpadsmit reizes to dzejoli, tad tajās ilustrācijās otrs stāsts parādās,” stāsta Anna Vaivare.

Grāmata iecerēta kā saistoša lasāmviela visai ģimenei, ļaujot katram, arī pieaugušajiem, saprast un pārdzīvot notikumus atbilstoši savai dzīves pieredzei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti