Dzejas teltis Siguldā – jauniešus un bērnus mudina lasīt dzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kā šobrīd, kad skolēniem saistošāks ir telefons un internets, veicināt grāmatu lasīšanu? Un kā panākt, lai jauniešu vidū tas būtu arī populāri un stilīgi? Un vai, piemēram, dzeju var iepazīt ar viedierīču palīdzību? Tieši tāds piedāvājums skolu jauniešiem šobrīd ir kultūras centrā “Siguldas devons”. Te esošās piecas Dzejas teltis ir viens no pirmajiem soļiem novadā, īstenojot aktivitāti “Sigulda lasa”.

Atmiņas un koncentrēšanās spēju trenēšana, redzesloka un vārdu krājuma paplašināšana,  intelektuālā un emocionālā izaugsme – šie ir tikai daži no argumentiem, kurus pedagogi min par labu lasīšanai.

Dzejas teltis Siguldā – jauniešus un bērnus mudina lasīt dzeju
00:00 / 05:07
Lejuplādēt

Producentu kompānijas “Story Hub” projektu vadītāja Arina Marija Bironte pie vienas no piecām Dzejas teltīm iepazīstina, kā, ielādējot telefonā aplikāciju, var atdzīvināt dzejoli.

“Šīs Dzejas teltis strādā kā tāda neliela interaktīvā spēle bērniem, jo viņi, noskenējot vienu attēlu, redz, kuram attēlam ir jāseko tālāk, tad atrodot nākamo attēlu, viņi klausās nākamās dzejas rindiņas, un tā viņi pakāpeniski iziet visam dzejolim cauri,” skaidro Bironte.

Ar telefona palīdzību Dzejas teltīs atdzīvojas Ineses Zanderes, Kārļa Vērdiņa, Pētera Brūvera un Imanta Ziedoņa dzejoļi, kurus papildina mākslinieku un fotogrāfu skatījums.

Bironte atklāj, ka “idejas sākumā projekts tapa priekš 5.-6., 7.-8. klases, jo tieši ar šo klašu skolotājiem bijām vairāk runājuši par dzejas apguves problēmām, taču nu esam sapratuši, ka tas piesaista visu vecumu grupu uzmanību.”

Un to, ka šāds interaktīvs dzejas lasījums ir uzrunājis jauniešus, apliecina interese, kas vērojama pie Dzejas teltīm. Interese ir ne tikai jauniešiem ar mobilajiem telefoniem rokās, teltīs dzeju dodas klausīties arī pieaugušie. Dzejas teltis ir viens no pirmajiem soļiem lasīšanas veicināšanā, kuru  rosinājusi uzsākt Siguldas novada Kultūras konsultatīvā padome, stāsta tās locekle Maija Liberte, kura ir arī iniciatore programmai “Sigulda lasa”.

“Lasīšana veicina ne tikai mūsu prasmi izteikties, bet varbūt rakstīt arī skolēniem skaistus sacerējumus ne tikai vienkāršos, nepaplašinātos teikumos, lasīšana vispār attīsta smadzeņu darbību, arī matemātikā bērniem rezultāti uzlabojas, tiem, kuri lasa,” komentē Liberte.

Iniciatīvas “Sigulda lasa” programmā paredzētas dažādas aktivitātes, vispirms skolās, kultūras iestādēs izveidot grāmatu skapjus.

“Piemēram, Siguldas Sporta centrā plānots tādu skapi izvietot, kur bērni, gaidot sporta nodarbības, tautā runājot, nevis sēž telefonos, bet paņem, kādu grāmatu vai žurnālu un palasa, otrs ir tas, ka saistībā arī ar citām pašvaldībām domājam veikt, vērst šo akciju plašāk,” skaidro Liberte.

Siguldas Valsts ģimnāzijas latviešu valodas skolotāja Iveta Celmiņa atzīst, ka tik gluži bēdīgi jau vēl nav, ka skolēni vispār nelasītu grāmatas, viņas vērtējumā – starpbrīžos var pat vērot, ka tas kļūst arvien stilīgāk – būt ar grāmatu, nevis ar telefonu rokās.

“Man liekas, ka šobrīd jau kļūst moderni, jo mūsu skolā ir tā, ka gaitenī sēž bērni un lasa, un tas ir pat stilīgi, jo viņš jau izceļas starp pārējiem, jo rokā ir grāmata, nevis telefons. Es arī savā darbā ļoti strādāju ar ārpusklases lasīšanu, piedāvājot grāmatas, - nevis klasiku, bet pusaudžu literatūru, kas ir burvīga un interesanta,” stāsta Celmiņa.

Ivetas Celmiņas vērtējumā, šajā iniciatīvā “Sigulda lasa” vairāk gan vajadzētu iesaistīt arī ģimenes.

“Ka visi kopā lasa, tādā veidā veidot akciju, varbūt kā sacensību, varbūt kā izaicinājumu, ka mēs lasām visi, nevis tikai tas bērns, kuram skolotājs ir licis, vai lasa tāpēc, ka ir jālasa, lasa tāpēc, ka iet skolā, bet mēs varam nelasīt; bet kopumā tā ir ļoti laba ideja,” uzsver Celmiņa.

Šajos lasītveicināšanas pasākumos iesaistījies arī kultūras centrs “Siguldas devons”, kur bez te esošajām Dzejas teltīm jau iecerēti arī nākamie soļi.

“Mēs esam plānojuši turpināt sadarbību ar Ziedoņa muzeju, veidot pastaigu taku gar Lojas upi, gar Gauju, un mums jau ir kaut kādi aizmetņi iespējamai sadarbībai par Ziedoņa bibliotēkas vienas grāmatu plaukta sadaļas nokļūšanu šeit, ka te varētu būt arī daļa no Ziedoņa grāmatu pārsteigumu skapja. Dažādi notikumi vai pasākumi kalpos, lai mēs aktualizētu jautājumu par lasīšanu,” stāsta kultūras centra vadītāja Jolanta Borīte. 

Dzejas teltis kā projekts ir iekļauts arī programmā „Latvijas skolas soma”, tās tālāk ceļos uz citām Latvijas pilsētām, kur arī jaunieši dzeju varēs iepazīt netradicionālā veidā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti