Dzejas sūtņu lasījumos uzstāsies Rodionovs, Troepoļskaja un Raups

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kaņepes kultūras centrā 10.decembrī plkst. 19 notiks biedrības „Orbīta” programmas „Dzejas sūtņi” lasījumi. Šoreiz Rīgā viesosies Andrejs Rodionovs (Андрей Родионов) un Jekaterina Troepoļskaja (Екатерина Троепольская). Viesiem pievienosies Edvīns Raups, kurš atdzejojis Rodionova darbus.

Rodionovs ir viens no pazīstamākajiem Krievijas laikmetīgās dzejas pārstāvjiem, kas popularitāti ieguvis arī ar savu ekscentrisko dzejas lasījumu manieri. Viņa dzeja ir margināļu un nomales cilvēku balsis, tas ir visnotaļ prozaisks un reālistisks skatījums uz dzīvi, kas pēkšņi kādā „iekšējā izvirduma brīdī” pārtop dzejā. Rodionova teksti var aprakstīt fantastiskus notikumus: tikšanos ar citplanētiešiem, izdomātas ainas no vēsturiska vai literatūras tēla dzīves; galvenais ir pats aizraujošais stāstīšanas akts vai ironiskā (reizēm arī nopietnā) morāle teksta beigās. Pasākumā Rīgā Rodionova dzeja izskanēs gan paša autora izpildījumā, gan arī Edvīna Raupa atdzejojumā latviešu valodā.

„Reizēm man ienāk prātā pirmie vārdi. Varu runāt, runāt, domāt par kaut ko un pēkšņi jūtu, ka galvā parādījušies tie paši pirmie vārdi… Es vienkārši apsēžos, atveru lapu, minūtes piecpadsmit domāju, un tad reizēm tas atnāk. Vai arī neatnāk. Un es nekad nezinu, ar ko dzejolis beigsies. Bet kaut kur teksta vidū es sāku aizdomāties, ar ko beigsies, un sāku smieties,” tā savu dzejoļu radīšanas procesu raksturo Rodionovs.

Rodionovs ir ne tikai dzejnieks, bet arī aktīvs literāro procesu dalībnieks. Viņš organizē un vada dzejas slamus, kopā ar Jekaterinu Troepoļskaju (Екатерина Троепольская) rīko dzejas video festivālu „Пятая нога” (Piektā kāja). Izmantojot abu festivāla rīkotāju klātbūtni, vakara otrajā daļā tiks demonstrēta viņu veidotā izlase ar labākajiem dzejas video darbiem, kas tika prezentēti festivāla programmā šī gada novembrī Sanktpēterburgā, kā arī labāko iepriekšējo gadu izlase.

Andrejs Rodionovs ir dzimis 1971. gadā Maskavā, Krievijā, bērnību un jaunību pavadījis Mitišķos. Dzeju raksta kopš skolas laikiem. Ieguvis vairākas literatūras balvas. Rodionovs sadarbojas ar teātriem, kopā ar Jekaterinu Troepoļskaju raksta lugas dzejas formā. Uzstājies kopā ar muzikālajiem projektiem „Ёлочные игрушки” (Egļu mantiņas) un „Окраина” (Nomale). Izdevis astoņas grāmatas, jaunākās no tām – krājumi „Bezcerīgi novecojušu profesiju cilvēki” (Люди безнадёжно устаревших профессий) un „Dzīvniecisks stils” (Звериный стиль).

Jekaterina Troepoļskaja. Publicitātes attēls

Jekaterina Troepoļskaja ir dzimusi 1982.gadā Luhanskā, Ukrainā. Mācījusies Gorkija Literatūras institūtā. Viņa ir literatūras pasākumu, tajā skaitā festivālu “СловоНова”, „Зазубрина” un dzejas slamu organizatore. Videodzejas festivāla “Пятая нога” kuratore, dzejas izrāžu scenāriju autore.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti