Dzejas slamu Upīša muzejā vērtēs Edvīns Raups, Iveta Ratinīka un Arturs Skutelis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā 29. martā plkst. 20.00 noritēs dzejas slams. Dzejnieki slamam aicināti pieteikties vēl līdz 17. martam, un slama organizatori vēstīja, ka dalībniekus gan pēc satura, gan pēc performances vērtēs profesionāla žūrija – Edvīns Raups, Iveta Ratinīka un Arturs Skutelis. 

Dzejas slams notiks jau daudziem zināmajā formātā: katram dalībniekam jāsagatavo trīs dzejoļu izpildījumi, jo sacensība sastāv no trim dzejas performanču raundiem. Dzejoļi drīkst būt dažādas tematikas, stila, izteiksmes. Pirmajā kārtā 10 dalībnieki nolasa vai deklamē tikai vienu dzejoli. Pēc tam notiek vērtēšana. Otrajā kārtā iekļūst pieci dzejnieki, kuriem ir augstākais vidējais vērtējums. Tiek dota iespēja izpildīt otro sagatavoto dzejoli. Vēlreiz tie tiek vērtēti. Trešajā kārtā iekļūst tikai trīs dzejnieki. Tie izpilda trešo dzejoli, pēc tā tiek noteikts slama uzvarētājs. 

Žūrija


Edvīns Raups ir dzejnieks un tulkotājs. No spāņu un portugāļu valodām tulkojis O. Pasa, H. Kortāsara, H. L. Borhesa u.c. darbus, kā arī literatūru bērniem. Literatūrā ienācis 1991. gadā ar krājumu “Vēja nav” ― tas apliecina Raupu kā neparedzamu metaforu meistaru un brīvu blīvas valodas pārvaldītāju. Septiņu dzejas krājumu autors, saņēmis Klāva Elsberga prēmiju (1990), Rakstnieku savienības dzejas konkursa “Jauns, bet vēl dzejnieks" galveno balvu (1992), Raiņa un Aspazijas fonda balvu (1995), konkursa “Preses nama grāmata" galveno balvu (2002), Dzejas dienu balvu (2003), Olivereto balvu dzejā “Trubadūrs uz ēzeļa" (2006), Gada balvu literatūrā (2008) un Ojāra Vācieša prēmiju (2008).

Iveta Ratinīka – dzejniece, Rīgas Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāja, Rīgas domes deputāte. 2011. gadā debitējusi ar krājumu “Rūgts” (Mansards), 2018. gadā izdevusi krājumu "tikko & tikai" (Zvaigzne ABC). Dzejnieks un literatūrkritiķis Artis Ostups par pēdējo krājumu raksta: “Līdzīgi arī Ratinīkas dzeja svārstās starp savas valodas meklējumiem ("tevistiece", "ēnavas", "ierīgoties"), jaunām metaforām ("Mīlestība ir / šaursliežu dzelzceļš piektdienas naktī") un vēlēšanos runāt atklāti, neaizšifrējot emocijas un izrādot padevību. Un šis klusums, kas sašūpo valodu, protams, izpaužas jutekliski: "klusēt ar ādu". Ratinīkas poētika vismaz šobrīd nav iedomājama bez elpas, maiguma, pirkstiem, glāstiem, skūpstiem, čukstiem un citiem ķermeniskiem atribūtiem, turklāt viņa nevairās tos reproducēt." 2014. gadā saņēmusi Ata Kronvalda balvu. 2015. gadā izvirzīta “Gada Eiropas cilvēks Latvijā 2015” titulam.

Arturs Skutelis ir mūziķis un tekstu autors, studijas un radošās apvienības PKI dibinātājs, grupas “Tvērumi" līderis. Divas reizes nominēts Austras balvai, kurai kritiķi izvirza gada labākos latviešu mūzikas albumus, vairākas reizes ieguvis hiphopa gada balvu, nominēts “Zelta mikrofonam”. Šobrīd studē Latvijas Universitātes doktorantūras programmā un pēta latviešu romāna vēsturi. Kā literatūras pētnieks ieguvis Kristapa Morberga stipendiju, profesora Ernesta Felsberga piemiņas stipendiju, Kārļa Dziļlejas balvu, Zentas Mauriņas balvu, Veronikas Strēlertes piemiņas balvu un citus apbalvojumus. Strādājis pie dzejnieka Māra Čaklā arhīva sakārtošanas. Latvijas Universitātes profesores Ausmas Cimdiņas vadībā piedalījies Aspazijas kopoto rakstu sastādīšanā. Strādājis par literatūras un kultūras žurnāla “Sans” galveno redaktoru.

Slama atbalstītāji

Dzejas slamu atbalsta apgāds “Mansards” un izdevniecība “Neputns”. Apgāds “Mansards” grāmatniecībā veiksmīgi darbojas kopš 2004. gada. Pārsvarā izdod oriģinālliteratūru – latviešu jaunāko dzeju, mūsdienu prozu, kultūrvēsturiski nozīmīgus biogrāfiskus darbus un klasiķu darbus. Aktuālāko 20. un 21. gadsimta Eiropas dzejā un prozā meistarīgos tulkojumos izceļ daudzu autoru, tostarp Nobela prēmijas laureātu darbus.

Izdevniecība “Neputns” ir dibināta 1997. gadā un ir viena no pieredzes un tradīciju bagātākajām Latvijas izdevniecībām kvalitatīvu attēlizdevumu jomā. Sadarbībā ar Latvijas talantīgākajiem grāmatu māksliniekiem un labākajām tipogrāfijām tā izdod mākslas albumus, katalogus, monogrāfijas, zinātniskus pētījumus par mākslu, arhitektūru, kino un mūziku, kultūrvēsturiskas esejas, memuārliteratūru un dzeju. Lielākā daļa izdevumu tiek tulkoti angļu valodā.

KONTEKSTS:

Dzejas slamu tradīcija ir ilgstoša un sena: aizsākušies astoņdesmito gadu vidū Amerikā, Latvijā tie ir arī atraduši mājas vismaz jau pēdējās desmitgades laiku, sapulcinot arī plašu atbalstītāju un tradīcijas uzturētāju loku.

Interesantiem vēlams atsūtīt trīs savus sagatavotos dzejoļus un īsu aprakstu par sevi uz e-pastu: [email protected] ar e-pasta tēmu: “Dzejas Slamam” līdz 17. martam vēlākais. Dalībnieki tiks izziņoti līdz 24. martam. Ieejas maksa: 2.00 €. Dzejas slama uzvarētāji saņems dāvanu kartes no izdevniecības “Neputns” un apgāda “Mansards. Andreja Upīša memoriālais muzejs atrodas Brīvības ielā 38-4. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti