Kultūras ziņas

Bērnu koru konkurss

Kultūras ziņas

LMA "Studentu dienasgrāmatas" Dubultu stacijā

Dzejas sacensību treniņš

Dzejas slama mākslinieks Hovards Kacs sniedz meistarklasi Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dzejas slama žanrs radies Čikāgā, pagājušā gadsimta 80.tajos gados, un pēc tam strauji izplatījies visā pasaulē. Katrā valstī tam ir atšķirīgi noteikumi, bet visa pamatā ir savstarpēja dzejnieku sacensība, kur veiksmīgāko nosaka publikas balsojums un uzaicinātās žūrijas vērtējums.

Kā vēstīts, sestdien, 12.martā, kinoteātŗi "Splendid Palace" notiks līdz šim lielākās un sīvākās dzejas slama sacensības Latvijā, uz kurām ieradies arī mutvārdu mākslinieks no Ņujorkas - Hovards Kacs, kurš jau pasniedzis arī meistarklasi.

Mutvārdu mākslinieks Hovards Kacs uzstāšanās laikā piedāvā performanci, kurā notiek nepārtraukta vārdu, stāstu, skaņas un kustības saspēle.

"Hovardu Kacu es pirmo reizi redzēju Berlīnē pirms dažiem gadiem koncertā, kur viņš uzstājās kā mūziķis. Pa vidu koncertam mūziķi pēkšni apklusa un viņš skaitīja savu dzeju. Tā kā man ir pieredze dzejas slama organizēšanā, es uzreiz sapratu, ka tas ir mākslinieks, ko es gribētu atvest uz Rīgu," stāsta Dzejas slama rīkotājs Kaspars Lielgalvis.

Dzimis un audzis Ņujorkā, Kacs studējis laikmetīgo deju, aktiermākslu, dziedāšanu un austrumu cīņas. Ar savām performancēm un lekcijām viņš regulāri uzstājas Eiropā, Korejā un Izraēlā.

"Ja mēs runājam par dzejas slamu, tad tajā ir svarīgi, kādu triecienu dod vārds, tas nozīmē, ka ir jāuztver vārdu ritms. Dažas lietas ir aizgūtas no Amerikas baznīcām, kur mācītāji sludināja sprediķus, enerģiski runājot un spēcīgi žestikulējot. Šeit parādījās maniere vārdus papildināt ar ķermeņa kustībām, tādā veidā piešķirot tiem fizisku nozīmi," norāda Hovards Kacs.

Dzejas slamā sestdien, 12.martā, kinoteātrī "Splendid Palace" piedalīsies Aleksandrs Barons, Kristīne Daukšte, Guntis Kursišs, Toms Treibergs un citi jaunie dzejnieki, kurus vērtēs tādi pieredzējuši slameru vērtētāji kā Rihards Bargais, Inga Gaile, Artis Ostups un arī publika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti