Kultūras ziņas

Latvijas kino dienas Sanktpēterburgā

Kultūras ziņas

Suta un Plase "Zaļās vārnas" zīmē

Iznāk Krišjāņa Zeļģa "Zvēri"

Dzejas krājumā «Zvēri» Krišjānis Zeļģis mēģina tikt galā ar dzīvi, sadalot to parocīgākos nogriežņos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ziņkārīgs pilsētnieks, kurš dodas iespaidu medībās pie dabas, lai vērotu savvaļas dzīvniekus – tā jauno Krišjāņa Zeļģa dzejas krājumu “Zvēri” raksturo dzejnieks un izdevuma redaktors Kārlis Vērdiņš. Apgādā “Neputns” izdotā grāmatiņa ir otrais Krišjāņa Zeļģa dzejas krājums.

Dažādas nodarbes izmēģinājušais Krišjānis par savu otro dzejoļu krājumu “Zvēri” saka – tajā mēģinu tikt galā ar dzīvi, sadalot to mazākos, parocīgākos nogriežņos. “Manuprāt, nereti mūsu ikdiena ir pielādēta ar kaut kādiem noslēpumiem vai maģiskiem mirkļiem, kuri ir tā kā jāatklāj vai jāfiksē,” saka dzejnieks.

Lasot dzejas rindas, uzmanību saista Klāva Upaciera melnbaltās ilustrācijas, kurās katrs var meklēt savas asociācijas. “Tas jau bija ilgi, jau par to visu ko galvā izdomājis. Un, kad sāku to praktiski likt, tas šausmīgi ātri aizgāja. Joprojām mulstu, jo tas viss notika šausmīgi raiti un veikli. Laikam veiksmīgi galvā viss jau bija izdomāts,” stāsta Upaciers.

Jau ziņots, ka krājums “Zvēri” ir Krišjāņa Zeļģa otrais dzejoļu krājums, kura atvēršanas svētki notika 25.aprīlī.

Krišjānis Zeļģis dzimis 1985. gadā Talsos. Bijis bibliotekārs Kultūras akadēmijā un gaismotājs Nacionālajā teātrī, vācis vīnogas Francijā, klājis stadionu Meksikā, strādājis par maiznieku un atslēdznieku Talsos. Pašlaik ir viens no alus darītavas “Malduguns” vadītājiem.

Dzeju publicē kopš 2003. gada. Debijas krājums “visas tās lietas” (“Mansards”) klajā nāca 2010. gadā un tika nominēts “Dienas” Gada balvai kultūrā un Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā “Labākā debija”.  Vairāki Krišjāņa dzejoļi ir tulkoti krievu valodā, šobrīd izdošanai Krievijā tiek gatavota dzejnieka grāmata ar nosaukumu ''я такими глупостями больше не занимаюсь'' Semjona Haņina tulkojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti