Dzejas dienu noslēgumā prezentē Rīgas dzejas karti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar izstādi un eksperimentālu koncertu „Rīgas dzejas karte II" šodien noslēdzas „Dzejas dienu 2013" maratons. Pasākums notiks mākslas centrā „Noass" AB dambī. Izstādē apkopoti radošās apvienības „Orbīta" projekta "Dzejas kartogrāfija" darbi - tie veidoti ar atsauci uz kādu Rīgas vietu. Īpaši "Rīgas dzejas" kartei vairāki mūziķi radījuši eksperimentālus darbus.

„Katram no darbiem uz atsauce uz kādām konkrētām vietām Rīgā un uz to, kā tās vietas redz dzejnieki savos darbos. Tātad katrā darbā būs kāds dzejas teksts, zināmo un mazāk zināmo autoru. Rīgas ģeogrāfija veidojas tāda, ka mums būs viens darbs par Bolderāju, būs Gundegas Šmites skaņdarbs veltīts Kalnciema ielai, tad Jeļena Glazova un Platons Buravickis izpildīs eksperimentālo akustiski elektronisko darbu, apdziedājot vai apdzejojot Imantas konkrētas vietas," stāsta „Orbīta" pārstāvis Artūrs Punte.

Speciāli izstādei arī radīti tapuši arī vizuālās mākslas darbi. Māksliniece Gundega Šmite dzejas kartei ir radījusi Kalnciema ielai veltītu skaņas instalāciju tumšā telpā. Jēkabs Nīmanis un Aleksandrs Jegunovs ir radījuši interaktīvu audio ceļojumu pa Miera ielu, piedaloties dzejniekiem Jānim Elsbergam, Sergejam Timofejevam un Andrim Žeberam. Telpisku audio instalāciju "Pirmdiena, otrdiena, trešdiena…", veltītu rutīnas maršrutam no mājām uz darbu, radījuši Artūrs Punte un Jēkabs Volatovskis.

Uz peldošo galeriju "Noass" būs arī atceļojuši darbi, kuri pavisam nesen jau interesentiem atrādīti. Tie ir Ingas Surguntes un Maijas Treiles dzejas instalācija "Viesnīca Latvija: palimpsests", ko Dzejas dienās bija iespējams apskatīt viesnīcā "Radisson Blu Latvija", un Baltās nakts objekts - "Orbītas" autoru kolektīva radītā "Čiekurkalna poēma".

Vairāku video programmu radījuši mākslinieces Maijas Kurševas audzēkņi no Latvijas Mākslas akadēmijas animācijas un ilustrācijas kursa. Šajos darbos izmantoti dažādi latviešu dzejnieku teksti. Izstādē tiks prezentēta arī dokumentācija par somu mākslinieces Heidi Hanninenas darbiem Rīgā, ko viņa radīja šovasar, uzturoties Rīgas dzejas kartes radošo rezidenču programmas gaitā. Šajā laikā par mākslas darbiem kļuva vairāki Sarkandaugavas mūri.

"Rīgas dzejas karte II" ir jau otrā šāda veida izstāde. Tāpat kā pagājušogad, izstāde vienlaikus iezīmē arī starptautiskā festivāla "Dzejas dienas" noslēgumu. Peldošajā galerijā un mākslas centrā "Noass" izstāde būs apskatāma līdz 22.septembrim.

Izstādei "Rīgas dzejas karte II" piederoša ir arī mākslinieka Pētera Ķimeļa Aleksandra Čaka memoriālajam dzīvoklim veltītā izstāde "Patētiskās kvartas", kas dzīvokļa kāpņu telpā Lāčplēša ielā 48/50 būs apskatāma tikpat ilgi. Savukārt, neizejot no mājas, iespējams baudīt dzejas radio staciju "Marx FM", kas piedalījās laikmetīgas mākslas izstādē "Survival kit" un tagad pieejama internetā: http://radio.orbita.lv

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti