Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit"

Kultūras ziņas

Jūlijas Stošekas videomākslas kolekcija Rīgā

Dzejas dienas atklās "Dzejkoncerts"

Dzejas dienu «Dzejkoncertā» dzejkalpojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas Domā sestdien, 6.septembrī, notiks "Dzejkoncerts", kurā piedalīsies latviešu mūzikas grupa "Sigma" un septiņi mūsdienu latviešu dzejnieki – Inese Zandere, Kārlis Vērdiņš, Inga Gaile, Uldis Bērziņš, Anna Auziņa, Arvis Viguls un Artis Ostups, kā arī Latvijas jaunie horeogrāfi. Koncerta pamatideja ir dzejkalpojums, nevis to izsprotot kā kaut ko reliģisku, bet gan emocionālu pārdzīvojumu, ko rada dzeja pati par sevi arī saistībā ar mūziku un kustību.

Stāsts par to, kā rodas vārds, skaņa, gaisma un kā šie elementi savstarpēji saspēlējas. "Dzejkoncerta" programmu caurvīs grupas “Sigmas” pacilājošā mūzika kopā ar baznīcas telpas akustisko noskaņu. Dzejnieks Kārlis Vērdiņš uzsver, ka, viņaprāt, dzeja kopā ar grupas “Sigma” aranžēto mūziku skan kā buramvārdi īpašā rituāls

“Dzejā tāpat kā dzīvē mums ir pieejamas ļoti daudzas sajūtas - prieks, bēdas, vilšanās, cerība, izmisums, ekstāze un viss pārējais, ko var sniegt gan dzīve, gan māksla," teic Vērdiņš.

Par pasākuma vizuālo noformējumu gādās scenogrāfijas meistars Andris Freibergs, kurš Rīgas Domā ir izveidojis īpašu skatuves instalāciju, kas ir kopā veidota ar gaismas scenogrāfiju.

“Gaismas kastes, kuras pašas izstaro gaismu, kuras ir izveidotas podestūrā varbūt izjauks to ierasto vidi Doma baznīcā, lai to neliktu uzreiz tādā reliģiskā konotācijā, bet drīzāk kā atsevišku ideju, ieceri ganrīz kā uz baznīcas centra pusi, kur uzbūvēta šī skatuve," atklāj idejas autors, grupas "Sigma" komponists un solists Jānis Ozoliņš.

Ēteriski trauslais un katram personiskais “Dzejkoncerts” Rīgas Doma baznīcā ir viens no vairākiem Dzejas dienu pasākumiem, režisores Ingas Surguntes un horeogrāfes Olgas Žitluhinas veidotais uzvedums būs pieejams apmeklētājiem par ziedojumiem, kas tiks veltīti Rīgas Doma jaunajai vitrāžai "Ar degsmi par brīvu Latviju".

Kā jau vēstījām, šogad Dzejas dienas svin 50.gadskārtu, kurai par godu paredzēta plaša un daudzveidīga pasākumu programma. "Dzejkoncerts" ir viens no Dzejas dienu atklāšanas pasākumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti