Kultūras ziņas

Top gleznoperas "Operācija: Orfejs" atjaunojums

Kultūras ziņas

Izstāde kā ceļojums faktūru uztveres vēsturē

Dzejas dienām 55

Dzejas dienu balvai nominēti četri oriģinālzdejas un divi atdzejas krājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Starptautiskais dzejas festivāls "Dzejas dienas 2020" Rīgā notiks no 4. līdz 13. septembrim un pulcēs gan pašmāju dzejniekus un atdzejotājus, gan autorus no kaimiņvalstīm. Šī gada festivāla sauklis ir “Dzeja dziedē”. Savukārt festivāla noslēgumā tiks pasniegta Dzejas dienu balva, kam šogad nominēti četri oriģināldzejas krājumi un divi atdzejas krājumi, informēja Dzejas dienu organizatori.

Dzejas dienu balvai šogad nominēti:

  • Elvīras Blomas "Izdzēstie attēli" (“Orbīta”, 2020),
  • Krišjāņa Zeļģa "Skaistuma klātbūtne" (“Neputns”, 2020),
  • Raimonda Ķirķa "Kartes" (“Neputns”, 2019),
  • Jāņa Hvoinska "Mūza no pilsētas N." ("Neputns", 2019),
  • Čārlza Bukovska "Kodiens" (“Neputns”, 2020) – sastādījis un no angļu valodas atdzejojis Jānis Elsbergs,
  • Osipa Mandelštama "Dzeja / Стихи" (“Neputns”, 2019) – sastādījis un no krievu valodas atdzejojis Einārs Pelšs.

Dzejas dienu balvu pasniegs Dzejas dienu noslēguma pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā šī gada 13. septembrī pulksten 15.00.

Festivālu atklās 4. septembrī Dzejas dienu vēstniecībā, mākslas centrā "Noass" uz AB dambja. Festivāla centrālajā programmā Rīgā ieplānoti vairāk nekā 30 pasākumi – dzejas lasījumi un performances, dzejai veltītas diskusijas un pat stendapi.

Starptautisko noti festivāla programmā šogad iekrāsos kaimiņi no Baltijas valstīm – dzejnieki Aistis Žekevičius, Dovile Kuzminskaite, Eugenijs Ališanka no Lietuvas un Elo Vīdinga, Trīna Paja un Kristians Haljaks no Igaunijas.

Šogad Dzejas dienām ir ne tikai jauna vizuālā identitāte, bet arī festivāla sauklis – “Dzeja dziedē”, kas aicinās paraudzīties gan uz šo notikumu, gan dzeju kā indivīdu un sabiedrību dziedējošu fenomenu.

"Dzeja dziedē. Iespējams, tu to vēl neesi piedzīvojis, bet ir tāds brīdis, kad dzejolis nostrādā.

Tajā brīdī atkāpjas vientulība, un tu pēkšņi esi kopā – ar autoru, apkārtējiem un sevi pašu.

Mēs esam trenēti dzīties pēc dzīves rezultātiem, bet dzeja apstādina un atgādina – tu neesi viens, mēs tevi dzirdam un saprotam. Tad nobrūk uzceltās sienas, tu attopies tīrs, godīgs, ievainojams un skaists, un dzīves ievilktās brūces var dzīt. Nāc paklausīties," teikts šī gada festivāla manifestā, kura autors ir dzejnieks un Dzejas dienu padomes loceklis Henriks Eliass Zēgners.

“Mēs svinam šogad 55. jubileju, kas ir apaļš datums, un Eiropā mēs esam vieni no senākajiem festivāliem dzejas nozarē,” atzīmē “Dzejas dienas 2020 ” projekta vadītāja Jeļena Budanceva.

Līdzās daudziem jauniem pasākumiem neizpaliks jau citu gadu apmeklētāju iecienītie un tradicionālie Dzejas dienu notikumi.

Dzejnieks Aivars Eipurs ieskicē festivāla programmu: “Viens ir “Klasiķu vakars”, kas notiks Universitātes lielajā aulā, un tur piedalīsies Liāna Langa, Edvīns Raups, Inese Zandere un Guntars Godiņš, kā arī dziedās baritons Alvils Cedriņš. Jāņa Akuratera muzejā notiks pasākums “Dzejnieki un māksla. Mākslinieki un dzeja”. Tur piedalās dzejnieki, kas ir arī mākslinieki – divu kungu kalpi. Un mākslinieki, kas ir arī dzejnieki. Pilnīgi cita veida pasākums “Dzejas rupors” – atbildīgs un smags darbs, kur man katru dienu būs jāsniedz atziņa vai vērtējums par katru no kādiem 70, 80 vai 90 dzejoļiem. Tas nebūs individuāli, bet publiskajā telpā. Tā ir amatieru dzeja, kurā piedalās arī daži profesionāļi.”

Jau trešo reizi notiks pasākums “Ūdens dzeja”. Dzejniece Ērika Bērziņa stāsta: “Šogad mēs apdzīvosim dažādās vietās peldošo kultūras centru “Noass”, un ūdens dzejas pasākums sastāvēs no četrām daļām. Īpaši gribu izcelt pirmo daļu, kas būs veltīta bērnu dzejai.”

Savukārt jau 17. reizi notiks ikgadējais “Ceļojums ar dzejniekiem”. “Šoreiz tā ir Zasulauka stacija, un tad dosimies poētiskā pastaigā par Zasulauka nomali,” atklāj Bērziņa.

Ar festivāla programmu var iepazīties Dzejas dienu mājaslapā un “Facebook” lapā. Ieeja visos festivāla pasākumos ir bez maksas.

Dzejas dienas organizē Latvijas Rakstnieku savienība, bet atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, žurnāli "Konteksts" un "Domuzīme", kā arī interneta žurnāls "Satori".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti