Kultūra

Piektdien LNMM atklās Edgara Vērpes personālizstādi "Intereses.Konflikts"

Kultūra

Baltās nakts šā gada piedāvājums

Dzejas dienās vairāk nekā 30 klasiski un eksperimentāli notikumi

Dzejas dienās vairāk nekā 30 klasiski un eksperimentāli notikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

7.septembrī Latvijā sākas Dzejas dienas, kuru centrā šogad Eduarda Veidenbauma personība, jo šis ir dzejnieka 150.jubilejas gads. Viņam veltīto notikumu programmā iekļaujas gan akcija „Skandē Veidenbaumu!”, gan „Veidenbauma elektriskās dzejas tramvajs”, gan „Baltais dzejas slams”, gan vēl citi pasākumi. Kopumā Dzejas dienas aicina uz vairāk nekā 30 notikumiem – klasiskiem un eksperimentāliem, to vidū neizpaliks arī tradicionālie lasījumi pie Raiņa pieminekļa.

„Ej un dzenies tik pēc naudas,
Krāp un blēdī tik, cik jaudas,
Skaties tik uz savu labu,
Rauj no citiem, rauj, kur dabū”.

Sarkastiskie Veidenbauma panti skan akcijas „Skandē Veidenbaumu!” dalībnieces Lienes interpretācijā.

Šī akcija kā Dzejas dienu iesildošais pasākums aizsākās jau 1.septembrī, turpināsies līdz novembra nogalei, un tās laikā ikvienam ir iespēja doties uz Nacionālo bibliotēku un speciāli izveidotā „Veidenbauma studijā” ierunāt kādu no viņa dzejoļiem. Šobrīd iespēju jau esot izmantojuši aptuveni 50 interesenti, viņu vidū arī Egils, kuram ticis gana romantisks Veidenbauma dzejolis:

„Jau ziediem rotātas pļavas,
Jau dziesmās viļņojas gaiss,
Gaišs zaļums sedz kalnus un gravas:
Klāt maijmēness debešķīgais.”

Līdzās studijai no šodienas ikvienam ir iespēja veikt ierakstu arī savā datorā vai mobilajā ierīcē un augšupielādēt akcijas vietnē lasi.literatura.lv.

Veidenbauma dzejas spēks un enerģija piepildīs arī divus Dzejas dienas pasākumus sestdien, 9.septembrī. Viens no tiem būs „Veidenbauma elektriskās dzejas tramvajs”, kas kursēs maršrutā Ausekļa iela–2.Meža kapi un no kura tiešraidē raidīs radio „Naba”, piedāvājot balsu, dzejas, dziesmu un kustīgu bilžu sintēzi. Līdzās citam skanēs arī „Nabas” producētais elektroniskās mūzikas albums „Vaidi un gaidi!” ar Veidenbauma vārdiem.

Latvijas Radio 1.studijā savukārt sestdien norisināsies „Baltais Dzejas slams”, ko tiešraidē pārraidīs LR1 un Pieci.lv.

Tajā dzirdēsim 12 jauno dzejnieku sacensību, ko vērtēs arī žūrija, stāsta viens no pasākuma veidotājiem Toms Treibergs: „Arī šis notikums ir godinājums Eduardam Veidenbaumam. Domājot par šī pasākuma idejisko kopsaucēju, mēs nolēmām, ka, ja Veidenbaums būtu dzīvs, viņš būtu izcils slama dalībnieks un nenoliedzami pat laureāts. Katrā ziņā tas, ko mēs vēlētos ir, lai dzeja apliecina, ka tā tiešām ir vārda māksla un ka tā var pieskarties ļoti dažādiem cilvēkiem. Man gribētos atgriezt to demokrātisko, vispārcilvēcisko pieeju dzejai. Un vēl bez dzejas būs arī muzikāli papildinājumi."

"Baltais dzejas slams” LR 1.studijā un "Elektriskās dzejas tramvajs" iekļausies gan Dzejas dienu, gan sestdien notiekošās Baltās nakts programmā.

Bet viseksperimentālākais Veidenbaumam veltītais pasākums gaidāms 16.septembrī, kad uz Nacionālās bibliotēkas rampas būs vērojama vēsturiskā fantāzija „Mehāniskais Veidenbaums”, tās ideju ieskicē Dzejas dienu organizatore Anete Enikova: „„Mehāniskais Veidenbaums” ir vēsturiska fantāzija, ko ir veidojuši trīs filozofi. Tajā dzejas nav, tā dod iespēju ielūkoties Veidenbauma personības citās šķautnēs un iepazīties ne tikai ar viņa dzeju, bet arī personību. Tas norisināsies astoņos vakarā uz Nacionālās bibliotēkas rampas, kas arī ir tāda mazliet neordināra norises vieta."

Vēsturiskā fantāzija „Mehāniskais Veidenbaums” priekšā tiks celta 16.septembrī, bet Dzejas dienu pasākumi sākas jau šodien ar klasiskākiem notikumiem, un tā Raiņa un Aspazijas mājā šodien būs tikšanās ar Liju Brīdaku un Arnoldu Auziņu, bet kultūras telpā „Trīs māsas” notiks Pētera Brūvera piemiņas pasākums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti