Dzejas dienas svinēs 50 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Dzeja pievelk!" - ar šādu devīzi šogad noritēs festivāls "Dzejas dienas 2014". Laika posmā no 4. līdz 18.septembrim festivālā plānoti teju 40 pasākumi, bet papildus tiem, kā katru gadu, vairāk nekā 100 notikumu visā Latvijā. Dzejas dienas šogad norisināsies jau 50. reizi.

"Lai arī pastāv dažādi viedokļi par pareizo Dzejas dienu norises skaitu, esam pieņēmuši, ka šīs būs piecdesmitās. Par godu jubilejai un Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam Rīgā festivāla programma ir izaugusi gan pasākumu un dalībnieku skaita, gan norises dienu ziņā. Milzīgā dzejas mīļotāju interese rāda, ka dzeja tiešām pievelk," saka projekta vadītāja Inga Bodnarjuka.

Šī gada festivāla programmu tā rīkotāji apzīmē ar trim vārdiem - svētki, sadarbība un viesi. Svētku šogad būs daudz: Dzejas dienām aprit 50 gadi, krievu dzejnieku un mākslinieku apvienība "Orbīta" ar plašu pasākumu klāstu svin 15 gadu jubileju, bet starptautiskajam projektam "Dzejas brauciens" - desmitā gadskārta.

Daudzi festivāla pasākumi atspoguļos dzejas daudzfunkcionalitāti sadarbībā ar citām mākslas formām - mūziku, mākslu, teātri. Festivālā notiks grupas "Sigma" koncerts, kurā dzeja un mūzika savīsies vienotā uzvedumā. Dzejas un laikmetīgās akadēmiskās mūzikas saikni demonstrēs Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", kuri izpildīs sadarbības projekta "Dzintara ceļš" īpaši radītos jaundarbus. Komiksu žurnāls "Kuš!" ir sagatavojis īpašu dzejas izdevumu, kas tiks prezentēts izstādē ar dzejnieku piedalīšanos. Tradicionālais notikums "Klasisks dzejas vakars" šogad piedāvās teatralizētu dzejas iestudējumu, kuru veidojuši aktieri Maija Apine, Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš. Apvienības "Orbīta" radītie darbi ievīs dzeju visdažādākajās mākslas izpausmes formās.

Šogad festivālā piedalīsies plašs ārvalstu viesu pulks - 22 dzejnieki no Melnkalnes, Itālijas, Ukrainas, Grieķijas, Turcijas, Čehijas, Polijas, Austrijas, Ungārijas, Baltkrievijas, Kanādas, Japānas, Maķedonijas, Igaunijas, Lietuvas un Vācijas. Autori Rīgā ieradīsies "Rīga 2014" projektā "Kaimiņi trokšņo", lai piedalītos gan vairākos kopprojektos, gan individuālos lasījumos. Lai veicinātu dzejas starpkultūru aspektu un dzejnieku savstarpējo sadarbību, daudzi no viesiem Rīgā piedalīsies kopējā atdzejas darbnīcā. 

Plašajā pasākumu klāstā šogad iekļauti daudzu Latvijas dzejnieku lasījumi, vairāki jauno grāmatu atvēršanas pasākumi, tradicionālais "Latviešu dzejas maratons" 11.septembrī Esplanādē, izstādes, koncerti un ar dzeju saistītas fiziskās aktivitātes.

"Dzejas dienas 2014" programmu skatāma festivāla mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti