«Dzejas dienās» Rīgā vairāk nekā 30 pasākumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Dzejas dienas” sāksies jau rīt, 5.septembrī un ilgs desmit dienas, kopumā Rīgā piedāvājot vairāk nekā 30 pasākumus, starp kuriem ir gan klasiski dzejas lasījumi, gan trakulīgas performances, izstādes, sportiskas aktivitātes un literāras ballītes,  lsm.lv informē ikgadējo svētku rīkotāji.

Arī šogad festivāls sāksies ar metafiziskās dzejas lasījumiem „Vijoļšķūnī”. Dzejnieka Ulža Bērziņa izlolotajiem lasījumiem izvēlēta trimdas tēma. Šogad lasa Liāna Langa, Andra Manfelde, Ruta Štelmahere.

"Orbītas" Dzejas karte

„Dzejas dienās” vairākus Dzejas kartē iekļautus punktus atklās teksta grupa „Orbīta”. Pirmais no tiem - „Orbītas” veidotā dzejas instalācija „Viesnīca Latvija: palimpsests” piedzīvos atklāšanu 5.septembrī plkst. 19.00 viesnīcā „Radisson Blu Latvija”. Videoinstalācija veidota, izmantojot Montas Kromas 1974.gadā tapušu dzejoli par Rīgas savulaik visilgāk būvēto augstceltni.

Otrs dzejas kartes punkts tiks iezīmēts Baltajā naktī 7.septembrī plkst. 20.00 Ķergalvja namiņā pie Kongresu nama. Multimediālā dzejas instalācija „Čiekurkalna poēma: Tushkanchik, will bi in my heart forever” ir poētiska saspēle starp Rīgas mikrorajona ikdienas vidi, vietējo urbāno folkloru, kas izlasāma uz māju sienām, vārtrūmēs, luksoforu stabiem, māju durvīm un uzrunā ik garāmgājēju.

Bet noslēdzot nedēļu, 8.septembrī plkst. 19.00 tiks atklāta Pētera Ķimeļa fotogrāfiju izstāde „Patētiskās kvartas”. Fotogrāfijas Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa kāpņutelpā ir pirmā ekspozīcija autora foto un dzejas audio ierakstu ciklā par latviešu dzejnieku kulta vietām – memoriālajiem dzīvokļiem.

Mūsu dienu skaņu celiņš un Robežstūmējs

„Dzejas dienu” programmā iekļauta skatītāju un klausītāju jau iemīļota dzejas performance „Mūsu dienu skaņu celiņš”, kas notiks mākslas centrā „Totaldobže” 5.septembrī plkst. 20.30.

Dzejas un mūzikas kompozīciju radījuši četri spoži savas paaudzes dzejnieki – Anna Auziņa, Inga Gaile, Kārlis Vērdiņš un Arvis Viguls – un muzikālā grupa „Sigma”. Priekšnesums ir ne vien audiāls, tas veidota kā iestudējums, kur izmantoti skatuviskās izteiksmes līdzekļi, kas ļauj skatītājam tuvplānā sastapties ar dzeju, mūziku un to radītājiem.

Piektdien, 6.septembrī, plkst. 18.00, gaidāma dzejas diska „Robežstūmējs” prezentācija. Piektais dzejas disks iecerēts kā refleksija par robežu pārkāpšanu, tradīcijas un novitāšu attiecībām dzejā, pretstatot dažādu paaudžu autorus un vaicājot, kas nosaka radošu cilvēku vēlmi paplašināt robežas. Diskā pašu autoru izpildījumā iekļauti 22 dzejoļi. Vakara noslēgumā visi aicināti uz radio NABA raidījuma „Bron-Hīts” sezonas atklāšanas balīti „Bronhotēka VII” .

Ārvalstu viesi

Sestdien, 7.septembrī, notiks šīgada „Dzejas dienu” pirmie ārvalstu dzejnieku lasījumi. Plkst. 18.00 bārā „Chomsky” uzstāsies vācu dzejnieks Bjorns Kūligs, bet plkst. 20.00 Rīgas Mākslas telpā iespējams apmeklēt Japānas viesu – dzejnieces Mari Konno un mūziķu Akihiro Hara un Keiko Hara dzejas un mūzikas performanci „Durvis zvaigžņveida”.

Savukārt 8.septembrī plkst. 13.00 interesenti varēs piedalīties amerikāņu dzejnieka Edvarda Hirša dzejas meistardarbnīcā, kas notiks J.Akuratera muzejā. Hiršs, arī Saimona Gugenheima fonda prezidents pirmdien plkst. 18.00, Kaņepes Kultūras centrā uzstāsies arī ar publisku lekciju „Filantropa skats”, runājot par filantropijas attīstību un atbalstu kultūrai.

Medusmaizes spieķos

Aktīvas un izglītojošas izklaides cienītāji svētdien plkst. 12.00 pulcēsies pie Lielā Kristapa, lai dotos poētiskās veloorientēšanās sacīkstēs „Medusmaizes spieķos”. Šī ir jau ceturtā savdabīgā iespēja iepazīt ar dzejniekiem un dzeju saistītu Rīgu. Lai piedalītos sacīkstēs, līdz 5.septembrim jāsūta pieteikums uz e-pasta adresi [email protected] ar norādi „Medusmaizes spieķos”.

Jaunie dzejnieki

Nedēļas noslēgumā, 8.septembrī plkst. 15.30, J.Akuratera muzejā klausītājus gaidīs jaunie dzejnieki – Literārās Akadēmijas dzejas meistardarbnīcu dalībnieki ar lasījumiem „Katrs ar savu laiku”.

Pasākumu vadīs dzejnieki un meistardarbnīcas vadītāji Ronalds Briedis un Māris Salējs.

Pasākums bez scenārija un runā dzejnieks

Pirmdien plkst. 18.00, Mazajā Ģildē notiks pasākums bez scenārija „Kaimiņa grāmatplaukts”.

Vakara gaitā ikvienam skatītājam būs iespēja arī pašam kļūt par pasākuma programmas veidotāju, uzstājoties ar nelielu pašam aktuālu dzejas darbu lasījumu. Bet vakara noslēgumā kafejnīcā „TAKA” tradicionālajos lasījumos „Runā dzejnieks!” pulcēsies Toms Treibergs, Krišjānis Zeļģis, Anna Foma un Ivars Šteinbergs.

Grāmatu maiņa

Lai iemainītu izlasītas grāmatas pret citām, jādodas uz Dzejas dienu sadarbības partnera „Rīga 2014” kultūras vasarnīcu „Esplanāde 2014”. Tur no 6. līdz 8. septembrim (11.00–19.00) darbosies grāmatu maiņas punkts.

Turpinājums sekos

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti