Dienas ziņas

Atklāta Džemmas Skulmes personālizstāde

Dienas ziņas

"Tautas panorāma" rīt Ilūkstē un Madonā

Dzeja uz māju sienām

Dzeja uz māju sienām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Domājot par to, ko kandavnieki varētu dāvināt Latvijai simtgades svētkos, radusies ideja par dzeju uz māju sienām. Pastaigājoties pa Kandavas romantiskajām ieliņām, nu ikvienam ir iespēja lasīt piecu izcilu dzejnieku rindas uz vecpilsētas ēkām. Dzejas autori paši devās pastaigā, apskatot mājas klātienē.

Knuts Skujenieks, Guntars Račs, Maija Laukmane, Leons Briedis un Uldis Auseklis – šie vārdi nu ierakstīti Kandavas vecpilsētas ielās, jo tieši viņu dzeja rotā senās ēku sienas. Izvēloties to, kas tiks rakstīts uz fasādēm, galvenais nosacījums bijis, lai dzejas rindas stāstītu par Latviju.

“Vecāmamma man atstāja grozu zīļu. Viņa teica – kad tās iesēsi, jutīsi Latviju mīļu.”- Tie ir Ulda Ausekļa vārdi uz ēkas sienas.

"Saņēmu pagājušā nedēļā zvanu no Lielās ielas 27 mājas iedzīvotājas, kura bija ļoti priecīga un sajūsmināta par to, ka tieši šis dzejolis grezno viņas māju, kurā viņa dzīvo, jo viņa esot vecmāmiņa un šis dzejolis ir tieši par viņu,'' stāsta Kandavas novada domes Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Santa Āboliņa.

Dzejnieks Uldis Auseklis atzīstas: "Tas ir viss, tā ir mana Latvija. Man ir ļoti daudzi dzejoļi par Latviju, un šis ir tikai viens no dzejoļiem. Katru mirkli jauni rodas. Man ir galvenais – kaķi, Latvija un cilvēku gars."

Kā atzīst ne tikai paši kandavnieki, bet arī mūziķis un dzejnieks Guntars Račs, parasti, dodoties no Rīgas uz Kuldīgu vai Ventspili, Kandavai pabraucot garām. Nu viņam esot iemesls šeit atgriezties un līdzi aicināt draugus, lai parādītu ne tikai savas dzejas rindas, bet arī pārējās. Viņš saka, ka dzeja uz mājas sienas esot jauns piedzīvojums un izaicinājums, jo varbūt viņa rakstīto kāds izlasīs ne tā, kā pats ir domājis.

"Mēs tiešām varam nomainīt daudz ko savā dzīvē, bet mēs nevaram mainīt to, kas mēs esam. Es esmu latvietis, Latvijā dzimis, un tā ir mana būtība," uzsver Guntars Račs.

Maija Laukmane ir vienīgā no pieciem autoriem, kura ir dzimusi Kandavā. Kā pati saka, šeit darīti darbi, nedarbi un iepazīts katrs pilsētas pagalms un stūrītis. Viņa joprojām atminas bērnības garšas un to, kā smaržojis Abavas ūdens. Maija gan neatceroties, kad uzrakstīts dzejolis par Kandavu, kurš nu rotā kādas mājas sienu.

"Domāju, ka Kandavas jaunie cilvēki... ka viņiem ir labi literatūras skolotāji un lieliskas ģimenes, kuri mācīs un māca bērniem sargāt un saudzēt to, kas pieder," saka Maija Laukmane.

Ideja par dzeju uz sienām radās jau 2016. gadā kandavniecei Antrai Gaisai, tā tika ierakstīta simtgades plānā un nu arī  realizēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti