Dzeja dziedē? Inese Zandere: Dzeja nav nekāda Zilākalna Marta, neko tā nedziedē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Rakstu dzejoļus gan bērniem, gan pieaugušajiem. Un tāpēc ir likumsakarīgi, ka arī man ir uzdots jautājums – vai dzeja tiešām dziedē, kā to sludina šī gada Dzejas dienu sauklis? Es domāju, ka nē,” spriež dzejniece Inese Zandere.

Dzeja dziedē? Inese Zandere: Dzeja nav nekāda Zilākalna Marta, neko tā nedziedē
00:00 / 02:19
Lejuplādēt

“Dzeja nav nekāda Zilākalna Marta, un neko tā nedziedē. Sauklis ir skaista, skanīga frāze, kas labi izklausās un var pievērst cilvēku uzmanību šim notikumam.”

Zandere turpina: “Pārdomāju, kādus vēl saukļus es varētu piemērot, un tādu ir ļoti daudz, jo tur jau svarīgs ir zilbju skaits, aliterācija un kā tas skan!

Piemēram, ja mēs teiktu, ka “dzeja iedzeļ”, tas nemaz neizklausītos sliktāk.

Dzeja dziedē

Jau piecdesmit piecus gadus septembra sākumu Latvijā iekrāso Dzejas dienas. Savulaik sarīkotas par godu Raiņa simtajai jubilejai, tās kļuvušas par pastāvīgu vērtību, kas ik rudeni ap Raiņa dzimšanas dienu vienkop pulcē dzejniekus, atdzejotājus un dzejas mīļotājus. Šogad Dzejas dienu sauklis ir "Dzeja dziedē". Vai dzeja spēj dziedēt? Pārdomās par to Latvijas Radio lūdza dalīties dažādu paaudžu dzejniekus.

Gan šajā gadsimtā, gan iepriekšējos, kad tapa latviešu nācija, – vai latviešu dzejai nebija misija kaut kam iedzelt? Tieši tāpat arī padomju laikā. Un arī šodien dzeja iedzeļ – kaut vai stereotipiskiem priekšstatiem par to, kādai dzejai ir jābūt. Nedomāju, ka Dzejas dienās jūs sastapsieties tikai ar tādu glāstošu daiļumu, bet tikpat lielā mērā – arī ar satraucošu vai pat uz nerviem krītošu tekstu, kas jums drīzāk iedzels, nekā izdziedēs. Tikpat labi varētu teikt – “dzeja dzirdina” vai vienkārši “dzeja dzīvo”.

Mārketings paliek mārketings, un tas ir vajadzīgs.

Bet man liekas, ka galvenā Dzejas dienu jēga un būtība ir tāda, ka cilvēki sastop dzejniekus, redz un apskata viņus, sajūt viņus kā fiziskas, reālas būtnes, dzird viņu balsi.

Dzeja iznāk ārā no grāmatas lappuses un uzrunā cilvēku personiskāk. Tas ir ļoti skaisti, un tā ir tradīcija, ko gribas turpināt. Visi pārējie izdomājumi varbūt ir tikai uzmanības pievēršanai.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti