Durvis vērusi izstāde “Septiņas Blaumaņa satīrpātagas"

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā Rīgā aplūkojama izstāde “Septiņas Blaumaņa satīrpātagas”, kas veltīta Rūdolfa Blaumaņa (1863–1908) 155.jubilejai.

Izstādē iespējams iepazīties ar septiņām rakstnieka satīrām un notikumiem, kuriem tās veltītas, informēja Memoriālo muzeju apvienībā. Visas aplūkojamās satīras publicētas humoristiskajā pielikumā “Skaidiena” no 1906. līdz 1908. gadam, kas ir satīrām bagātākie gadi Blaumaņa daiļradē. 

Šajā posmā rakstnieks daudz saistījis savu darbību arī ar politiku, piemēram, 1906. gada janvārī viņš uzņēmās vadīt Latviešu konstitucionāli demokrātiskās partijas laikraksta “Latvija” literāro daļu, kā arī paša Blaumaņa dibināto humoristiski satīrisko pielikumu “Skaidiena”. 

Rakstniece Anna Brigadere šo Blaumaņa dzīves posmu raksturojusi šādi: “Dienas labāko laiku paņēma redakcija. Šais gados rakstīts viss vairums Blaumaņa satīru, no kurām dzirkstī “Skaidiena” un kuras vēl tagad ir svaigas un neaizsniegtas, un daudzkārt tā “piemērotas apstākļiem”, it kā vēl vakar būtu uzrakstītas.” 

Izstāde aplūkojama no 2018. gada 2. novembra līdz 2019. gada 31. janvārim, muzejs atrodas Rīgā, Alberta ielā 12-9. Izstādē izmantoti Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma materiāli. Izstādes autore – Maija Ārena; mākslinieks – Ints Sedlenieks.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti