Kultūras ziņas

Latvijas Kultūras akadēmijai – 30

Kultūras ziņas

Muzeji dīkstāvi pārcietuši veiksmīgi

Kāpēc vīrieši lasa mazāk?

Diskusijā meklē atbildi uz jautājumu: Kāpēc vīrieši lasa mazāk?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Uz interneta vidi pārceļas ne tikai teātra izrādes un koncerti, bet arī kultūras jautājumiem veltītas diskusijas. 18. maijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas speciālisti sarunā centās saprast, kādi ir vīriešu un sieviešu lasīšanas paradumi un kāpēc sievietes, kā liecina pētījumi, mūsdienās ir cītīgākas grāmatu lasītājas.

Pirms diviem gadiem veiktais Latvijas Kultūras akadēmijas pētījums liecina, ka sievietes ir cītīgākas grāmatu lasītājas nekā vīrieši. To pašu apliecina arī virkne citu pētījumu - arī starptautiskie, kas vēro lasīšanas prasmes skolēnu vidē.

Par lielo un mazo zēnu un meiteņu attiecībām ar grāmatām Anda Baklāne 18. maijā publicētajā interneta diskusijā sarunājās ar vēsturnieku, Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadošo pētnieku un ekspozīcijas “Grāmata Latvijā” kuratoru Gustavu Strengu, kurš uzskata, ka lasīšana nebūt nenozīmē tikai grāmatas.

Diskusijas tēmu par lasīšanu un dzimumiem abi pētnieki balsta vēsturē, kur vēl salīdzinoši nesen valdīja diametrāli pretēji paradumi.

Tomēr sabiedrības evolūcijas ceļā esam nonākuši pie tā, ka vismaz Latvijas robežās grāmatniecībā ir iestājies matriarhāts.

Šī ir vairāk filozofiska saruna par minētajām tēmām, nevis metodiski ieteikumi, kā panākt, lai puikas vairāk lasa. Kaut gan tā rosina aizdomāties arī par to.

Diskusiju ar nosaukumu “Senāk nelasīja sievietes, tagad nelasot vīrieši?” var noklausīties platformās “Spotify” un “Soundcloud”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti