Kultūras ziņas

"Kas te?" – vides māksla Rīgas Zoodārzā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Atšķirīgas pieredzes apkopotas "Rakstniecības laboratorijā"

Cik viegli būt rakstniekam? Tapis eseju krājums «Rakstniecības laboratorija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Piecpadsmit mūsdienu latviešu rakstnieku pārdomas par radošām izpausmēm apkopotas eseju grāmatā "Rakstniecības laboratorija". Izdevuma redaktore Inga Žolude to raksturo kā aizkadra stāstus ikvienam lasītājam, kurš vēlas vairāk uzzināt par teksta tapšanu. 

Cik grūti vai viegli būt rakstniekam? Atšķirīgas atbildes uz šo jautājumu grāmatā "Rakstniecības laboratorija" sniedz 15 mūsdienu latviešu autori. Ideja apkopot radošo prātu domas par rakstīšanas pieredzi pieder rakstniecei un šī izdevuma redaktorei Ingai Žoludei. Tās ir autoru filozofiskas pārdomas, praktiski padomi un personiskas refleksijas.

Viens no "Rakstniecības laboratorijas" autoriem ir Arno Jundze, kurš sācis rakstīt grāmatas, zemapziņas vadīts: "Man vēl tagad nav īsti skaidrs, kas ir pamatā tam, ka mēs rakstām. Tāpēc ļoti interesanti, ka šī grāmata kaut kādā ziņā to mēģina parādīt, kas ir šī rakstīšana. Vai tur var atrast [atbildi] vai ne, droši vien, ka tur cilvēki atradīs sev interesantas lietas un domās par tiem rakstniekiem, ka tie ir galīgi traki cilvēki. Kas patiesībā jau arī tā ir."

Izdevēja uzstādījums rakstniekiem: godīgi izstāstīt, kā rodas darbs un kāds ir rakstīšanas process, kas iedvesmo idejai un kādi apstākļi nepieciešami domu izklāstam. 

"Tad, kad man tas darbs atnāk un jaucas pa galvu, tad es dzīvoju tādās divās paralēlās pasaulēs. Vienā es eksistēju fiziski, otra ir tās jaunās grāmatas pasaule. Tas mēdz būt arī nepatīkami, jo tajos brīžos normālai dzīvei tu neesi derīgs," teic Jundze.

Uz viena no grāmatas vākiem izcelta rakstnieka Svena Kuzmina atziņa – nav viena pareiza skaidrojuma tam, kā teksts kļūst par literatūru, literatūra par dzīvi, bet dzīve par tekstu.

"Tai brīdī, kad grāmata iznāk un jau nonāk pie lasītājiem grāmatnīcā, es parasti mēdzu uz trim, četrām dienām pazust. Ieslēgties savā lauku mājā un neatbildēt uz telefona zvaniem. Nezinu, kāpēc," vaļsirdīgi atzīst Jundze. "Ir gatavs tas teksts, tad ir tā sajūta, kad datoram tīra atmiņu... Tas viss izlido no galvas ārā un paliek tāda jocīga un viegla sajūta."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti