Kultūras ziņas

Mūžībā devies Dailes teātra aktieris Pēteris Liepiņš

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Aleksandra Čaka "Nabas saite"

Čaka muzejā veltīta ekspozīcija rakstnieka attiecībām ar māti Emīliju Lizeti Čadaraini

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aleksandra Čaka dzīvē un daiļradē būtisku vietu ir ieņēmušas sievietes. Un šī saraksta galvgalī noteikti ir viņa māte Emīlija Lizete Čadaraine. Varētu pat teikt, ka Čaks nebūtu Čaks, ja ne viņa mamma. Par to arī stāsta ekspozīcija "Nabas saite", kas šobrīd skatāma Aleksandra Čaka muzejā Rīgā.

Aleksandra Čaka mātes Emīlijas Lizetes Čadaraines rokās bija gan mājas ērtība, gan lielā mērā vienīgā dēla ikdienas gaitas. Tādēļ šobrīd muzejā ir skatāma neliela izstāde ar zīmīgu nosaukumu "Nabas saite".

"Visa mūža garumā nabas saite Aleksandram Čakam ar māti tā arī netika pārgriezta. Vismaz, pamatojoties uz dokumentiem vai stāstiem, atmiņu pierakstiem, mēs to varam secināt. Mātes viedoklis bija svarīgs. Tas nenozīmē, ka viņi nestrīdējās, tas nenozīmē, ka Čaks nenostājās pret kaut kādiem mātes viedokļiem, bet izšķirošos dzīves brīžos mātes viedoklis bija svarīgs," stāsta Čaka muzeja direktore Antra Medne.

Māte cerēja, ka Aleksandrs būs dakteris, bet viņš izrādījās, kā tolaik teica, labs pantiņu rakstītājs. Un, kad viņš strādāja, mājā nedrīkstēja uzturēties nekādi draugi un meitenes.

Emīlijas nāve viņas dēlam Aleksandram un vīram Jānim Čadarainim bija tik liels trieciens, ka abi no Marijas ielas dzīvokļa pārcēlās uz dzīvokli Lāčplēša ielā. Paņēma līdzi tikai daļu no Emīlijas sarūpētajām lietām, kuras muzeja darbinieki tagad ir eksponējuši tematiskā veidā.

Muzeja krājuma glabātāja Solvita Elerta skaidro, ka ekspozīcijā uz Čaka mātes darinātā galdauta izvietoti viņas pirktie trauki: tā laika krūzītes, apakštasītes, tējkannas.

Šī nelielā ekspozīcija Čaka muzejā ir tikai ievads dzejnieka mātei veltītajam mēnesim. Galvenais notikums gaidāms 20. maijā, kad Emīlijas Lizetes dzimtajā Dobelē Ceriņu dārzā tiks prezentēta jaunu ceriņu šķirne ar nosaukumu 'Emīlija'.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti