Kultūras rondo

"Trauslās atmiņas". Izstādē var aplūkot 19. gadsimta fotogrāfijas

Kultūras rondo

Platforma "Mākslas kolekcija 2020". Ieskats nozīmīgajā LNMM kolekcijas papildinājumā

Heli Laksonena, Olga Pētersone un Mārtiņš Vilsons - Čaka balvas laureāti

Čaka balvu saņems Heli Lāksonena, Olga Pētersone un Mārtiņš Vilsons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Turpinās Aleksandra Čaka 120. jubilejas gads. Čaks mūs uzrunā gan izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa" ekspozīcijā "No Aleksandra līdz Čakam", gan literārajos vakaros "Tikšanās Aleksandra Čaka viesistabā". Savukārt 3. decembrī svētku gaisotnē beidzot pasniegs Aleksandra Čaka balvas. Līdzās trim laureātiem – Heli Lāksonenai, Mārtiņam Vilsonam un Olgai Pētersonei – arī divi atzinības rakstu saņēmēji – Silvija Grosa un Māris Briežkalns. 

Taujāta, vai Aleksandra Čaka balvas pasniegšanas priekšvakarā drīkst atklāt laureātus, Čaka memoriālā dzīvokļa – muzeja direktore Antra Medne Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atbild: "Protams, ka drīkst atklāt, jo Čaka balvas nolikumā ir rakstīts, ka vārdus drīkst atklāt 27. oktobrī, kas ir Čaka dzimšanas diena. Šis gads, protams, ir ļoti īpašs mums visiem. Pirmo reizi muzeja un balvas pastāvēšanas vēsturē Čaka balvas tiek pasniegtas adventes laikā. No vienas puses, ir ārkārtīgi jauki, jo mēs tuvojamies Ziemassvētkiem, un tas ir gaišs laiks un daba arī mūs ir aplaimojusi ar baltu sniegu un prieku sirdi. Bet, no otras puses, mēs esam kaut ko mazliet iekavējuši. Čaka balvas laureāti varbūt beidzot gaida to prieka mirkli, kas būs rīt, 3. decembrī Rīgas Mākslas telpā, kad balvas pasniegsim jau 11. reizi."

Lūk, Medne iepazīstina ar laureātu trijotni: "Aleksandra Čaka balvu rītdien saņems Heli Lāksonena. Tā ir somu dzejniece, māksliniece. Viņas devums Latvijas un Somijas kultūras dialoga veidošanā ir milzīgs un vairāku gadu garumā. Šogad iznāca viņas grāmata "Paņēmi manu sirdi no plaukta", kur viņa bija atdzejojusi Aleksandra Čaka dzejoļus somu valodā. Paralēli grāmatai Čaka muzejā notika izstāde ar tādu pašu nosaukumu.

Otrs mūsu laureāts ir aktieris Mārtiņš Vilsons par ilggadēju darbu saistībā ar Čaka daiļrades popularizēšanu. Šogad tas spilgti izpaudās, kad viņš savā Vilsona verandā Upesgrīvā pieņēma Čaka dzejas mīļotājus. Otra lieta – 18. novembrī Latviešu biedrībā bija brīnišķīgs pirmuzvedums ar Aleksandra Čaka "Mūžības skartajiem" Mārtiņa Vilsona interpretējumā un ar Jāņa Lūsena muzikālo noformējumu. Es domāju, ka Mārtiņš Vilsons jau sen ir pelnījis Aleksandra Čaka balvu.

Un trešā balvas saņēmēja ir Olga Pētersone, kura atdzejoja Aleksandra Čaka poēmciklu "Mūžības skartie" krievu valodā. Pirmo reizi šis unikālais darbs tādā unikālā formātā ir pieejams arī krievu valodā. Grāmatas vakar ar diplomātisko pastu beidzot nonāca Latvijā. Domāju, tas vien jau ir pieminams fakts, ka daži eksemplāri būs pieejami arī Latvijā, un Čaka dzejas mīļotāji, cienītāji un pētnieki noteikti varēs ar tiem iepazīties."

Tā kā žūrijas komisija uzskatīja, ka apbalvojumus būtu pelnījuši vēl vairāki nominanti, tika pieņemts lēmums pasniegt arī divus Rīgas domes atzinības rakstus. Tos saņems mākslas zinātniece Silvija Grosa par monogrāfiju "Dekors Rīgas jūgendstila perioda arhitektūrā",  kā arī mūziķis, producents Māris Briežkalns par koncertprogrammu "Manai Rīgai" un instrumentālās mūzikas ierakstu – Raimonda Paula trio  "Pastaiga pa Rīgu".  

Balvu pasniegšanas notikums tiks iemūžināts video, kas nedēļu vēlāk būs publiski pieejams ikvienam interesentam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti