Bukera prēmiju ieguvusi jaunzēlandiete Eleanora Katona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Par šī gada Bukera prēmijas (The Man Booker Prize) laureāti kļuvusi jaunzēlandiešu rakstniece Eleanora Katona.

Katona izpelnījusies prestižo literāro balvu par vēsturisko romānu „The Luminaries" (Spīdekļi), kurā stāstīts par kādu noslēpumainu slepkavību zelta drudža laikā, 1866.gadā, Jaunzēlandē.

Paziņojot Bukera balvas ieguvēju, žūrijas pārstāvji otrdien atzīmēja, ka 28 gadus vecā Katona ir jaunākā balvas saņēmēja Bukera 45 gadus ilgajā pastāvēšanas laikā, turklāt viņas romāns ir garākais no darbiem, par kuriem saņemta balva. Piebilstams, ka pirmais jaunzēlandietis – Bukera laureāts bija Kerijs Hjūms 1985.gadā.

Bukera prēmijas žūrijas vadītājs Roberts Makferleins norādīja, ka Katonas romāns ir brīnišķīgs savas struktūras sarežģītībā, ļoti aizraujošs un ārkārtīgi precīzi ataino alkatīgo un naudas kāro pasauli.

Tas ir spožs darbs. Izcils darbs. Apjomīgs, bet nav izstiepts," neslēpa sajūsmu Makferleins.

Rakstniece saņēma balvu – čeku par 50 000 sterliņu mārciņām no Kornvolas hercogienes Kamillas rokām. Pārējie pieci balvas pretendenti saņēma 2 500 sterliņu mārciņas.

No nākamā gada Bukera prēmijas piešķiršanas noteikumi mainīsies. Kopš 1969.gada uz balvu varēja pretendēt angliski sarakstītu darbu autori no Lielbritānijas, tās bijušajām kolonijām, Īrijas un Zimbabves. Pēc jaunajiem noteikumiem uz balvu varēs pretendēt rakstnieki no visām valstīm, taču joprojām darbam jābūt angļu valodā un publicētam Lielbritānijā. Iepriekš šādas izmaiņas tika asi kritizētas britu literātu vidē, jo noteikumu izmaiņas nozīmē to, ka uz balvu pretendēs amerikāņu rakstnieki.

Pērn Bukera prēmiju ieguva rakstniece Hilarija Mantela, kļūstot par pirmo Apvienotās Karalistes sievieti, kurai šī balva tikusi divas reizes. Pirmo reizi viņa saņēma Bukeru 2009.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti