Botāniskajā dārzā - Emīlijas Dikinsones dzejai veltīta performance «Āboliņš un Bite»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Svētdien, 21. maijā, plkst. 20 Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Palmu mājā notiks performance “Āboliņš un Bite”, kas veltīta Emīlijas Dikinsones dzejai, informē LU Botāniskā dārza pārstāve Karlīna Engere.

 

Performance “Āboliņš un Bite” veltīta Emīlijas Dikinsones dzejas grāmatas izdošanai latviešu valodā. To atdzejojis Kārlis Vērdiņš. Dzejas, dejas un mūzikas performancē amerikāņu dzejnieces daiļradi izrunās mākslinieces – Marija Bērziņa, Ance Stuce, izdejos Kristīne Bīriņa, bet flautas melodijās izspēlēs Ieva Rūtentāle. Performanci veidos četri ļoti personīgi vēstījumi un atklājumi, kas atainos Dikinsones dzejas vēstījumu no četriem dažādiem skatpunktiem.

Katra māksliniece, katra dikinsone” performancē spēlēs savu lomu. Dejotāja Kristīne ir Dikinsones kustības dimensija, kas iekustina sajūtu. Flautiste Ieva ir amerikāņu dzejnieces skaņas dimensija. Anete ir Emīlijas Dikinsones dziļā, netveramā dimensija, savukārt Marija ir Dikinsones drošākā, spilgtākā, redzamākā dimensija.

Vēstošs ir arī performances nosaukums “Āboliņš un Bite”. To veido divi simboliski spēcīgi elementi. “Āboliņš” ir izplatīts tauriņziežu dzimtas lakstaugs, dzīvības spēka simbols, kuru ķelti uzskatīja par maģisku augu. Tas simbolizē trīsvienību un saistīts ar jaunavu Mariju. Četru lapu āboliņu uzskatīja par laimes simbolu. Savukārt “bite” saistās ar čaklumu, tīrību, valdonību, sauli un dvēseli.

Amerikāņu dzejniece Emīlija Dikinsone (Emily Dickinson, 1830–1886) dzīvoja noslēgtu dzīvi Amhērstā. Viņa pieredzēja tikai dažu savu dzejoļu publicēšanu. Pēc dzejnieces nāves 1775 atstātie dzejoļi tika pamazām publicēti grāmatās, tā atklājot Dikinsoni kā vienu no visnozīmīgākajām balsīm amerikāņu 19. gadsimta dzejā. Kārļa Vērdiņa latviski atdzejotajam dzejas krājumam par pamatu izmantots Tomasa H. Džonsona sastādītais kopotās dzejas 1955. gada izdevums “The Complete Poems of Emily Dickinson”. Tas pirmoreiz atklāja Dikinsones dzejas īpatnības – skopo pieturzīmju lietojumu, domuzīmju pārbagātību, brīvu attieksmi pret atskaņām, simetriju un citām sava laika dzejas formālajām prasībām –, kuras iepriekšējos krājumos viņas mantinieki un izdevēji bija centušies „sakārtot”. Dikinsones dzejā visbiežāk sastopamie tēli ir rasa, saule, māja, avots, kalns, dārzs, putns, sniegs, tauriņš, pērle, zāle, debesis, ēna, tālums, nāve.

Otrdien, 16. maijā, plkst. 18.00 bārā “Autentika”, Bruņienieku ielā 2, notiks performances “Āboliņš un Bite” ieskaņas pasākums.

Ar Emīlijs Dikinsones dzeju var iepazīties ŠEIT.

Savukārt vairāk informācijas par pasākumu atradīsiet ŠEIT.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti