Kultūras rondo

LMB nominanti. Vērtē klausītāji Ilze Aizsilniece, Mārtiņš Vanags un Lauma Malnace

Kultūras rondo

LMB nominanti. Vērtē klausītāji Ilze Trautmane, Līga Līce un Rolands Kronlaks

Poēma "Varakļānu pils Jūtu dārzs" - izstādes "Neredzamā bibliotēka" papildinājums

Bilingvālā izdevumā iznākusi muižnieka Mihala Jana Borha poēma «Varakļānu pils Jūtu dārzs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Varakļānu pils Jūtu dārzs” ir Varakļānu un citu muižu īpašnieka Mihala Jana Borha poēma, kuru Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) izdevusi, pievēršot uzmanību savu vēsturisko kolekciju pētniecībai, no kurām četrpadsmit vēl līdz 1. martam aplūkojamas izstādē "Neredzamā bibliotēka". 

"Man ir sajūta, ka sarunājos ar augsti izglītotu un cēlu cilvēku, kurš vienlaicīgi ir šarmants cilvēks, kurš spēj valdīt savas kaislības un būt ārkārtīgi izturēts. Tas deva atslēgu izteiksmei, intonācijai, vārdu izvēlei," tā par atdzejojumu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" saka dzejnieks Māris Salējs.

Mihala Jana Borha poēma "Varakļānu pils Jūtu dārzs" ir izdota bilingvālā izdevumā franču un latviešu valodā. Par labāko no grāfa darbiem atzītās grāmatas "Jardin sentimental du château de Warkland" (1795) daži eksemplāri pasaulē saglabājušies tikai dažu bibliotēku krājumos un tagad pirmoreiz tulkota latviešu valodā.

"Darbs izvērtās ilgāks nekā bija paredzēts.

Bet šī personības sajūta, personības šarms, kas piemīt Mihalam Janam Broham, - atdzejotājam ir privilēģija to izjust vistuvāk. Ir jāiejūtas domu gājienā, domāšanas veidā, laikmeta gaisotnē," atzīst Salējs.

Prozas tekstu, kas iestarpināts starp dzeju, tulkojusi Simona Sofija Valke.

"Arī mans atdzejojums nebūtu bez viņas parindeņiem ar skaidrojumiem un neskaidro vietu atzīmējumiem," norāda Salējs.

"Borhs sākumā to veltījis Polijas karalim, bet, kad 1795. gadā mainījās politiskā situācija, viņš poēmu pilnībā pārveidoja atbilstoši notikumiem Polijas un Krievijas attiecības," skaidro izstādes "Neredzamā bibliotēka" autore Kristīne Zaļuma.

Autors mainīja darba piekto daļu un pats arī noorganizēja tā drukāšanu Varšavā nelielā tirāžā. 

"Mūsdienās pāris bibliotēkās saglabājušies oriģināli. Mūsu bibliotēkā ir žēlīga kopija no Akadēmiskās bibliotēkas eksemplāra.

Man pirmā doma bija, ka mēs pievēršam lielu uzmanību Borham un varbūt Nacionālā bibliotēka simtgadē iegūs grāmatas oriģinālizdevumu. Varbūt kādam mājās nejauši ir," turpina Zaļuma.

Grāmata vizuāli atgādina piezīmju blociņu. Šo grāmatas māksliniecisko noformējumu veidojusi izstādes māksliniece Dace Džeriņa un grāmatas māksliniece Tatjana Raičeņeca. Formāts nav izvēlēts nejauši. 

"Tas ir ar domu, ka grāmata varētu būt arī lauka pētījumam noderīgs blociņš, ko var ielikt kabatā un izstaigāt Varakļānu pils Jūtu dārzu, mēģinot atrast pieturas punktus, ko Mihals Jans Borhs ir aprakstījis.

Un vēl savas piezīmes radīt," stāsta izstādes "Neredzamā bibliotēka" veidotāja Inga Surgunte.

Iecere izvērtusies par reālu projektu. Varakļānu muzeja vadītāja Terēze Korsaka vēlas izveidot šādu pastaigu Varakļānu pils dārzā, kuru varētu veikt ar grāmatiņu rokās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti