Panorāma

Partijas sola atbalstu Maizītim

Panorāma

Muzejā izveidota porcelāna leļļu izstāde

I.Ziedoņa literārais mantojums

Bibliotēkās piemin Imantu Ziedoni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Imanta Ziedoņa “Krāsainās pasakas” izdotas daudzās pasaules tautu valodās, komponētas, iekļautas datorspēlēs un iestudētas teātros. Savulaik uz skatuves atainoti arī citi Ziedoņa dzejas un prozas tēli. Skolasbērni jau trešajā klasē iepazīst Ziedoņa pasaku pasauli, un visplašākais un pieejamākais dzejnieka darbu izdevumu klāsts sastopams bibliotēkās. Šajās sēru un piemiņas dienās par Imanta Ziedoņa darbiem interese ir vislielākā arī bibliotēkās.

Ulbrokā, līdzīgi kā citās Latvijas bibliotēkās, šajās dienās ierīkots piemiņas stūrītis aizsaulē aizgājušajam dzejniekam. Lasītāju interese par viņa darbiem pieaugusi, bet arī līdz šim Imants Ziedonis ir bijis visvairāk lasītākais latviešu dzejnieks. Ulbrokas pagasta bibliotekāre Daiga Brigmane stāsta, ka arī pie viņiem Ziedoņa "Epifānijas", "Krāsainās pasakas", "Kurzemīte", tagad arī "Leišmalīte" ir visu laiku pieprasītas.

„Tas mīlestības trauslums, kas ir nojaušams gan viņa literārajās pasakās, gan dzejā, ir viennozīmīgi nenovērtējama bagātība. Viņā ir siltums, mīļums un rūpe par to, kas notiek visapkārt un ko mēs pārējie pat nepamanām,” stāsta Brigmane.

Bibliotēkas pastāvīgā lasītāja Ingrīda Balode Latvijas Televīzijai saka - viņas personības izaugsmi jaunībā ir veidojusi tieši Imanta Ziedoņa dzeja.
„Kad es lasu - jūtu, ka man krūtīs smeldz, un tad paiet kāds laiks, un tu atgriezies, un tu saproti ar savu dzīves pieredzi viņa vārdus: kad bail, ej pret vilni... šie vārdi daudziem ir noderējuši,” pieļauj Balode.

Pirmais Imanta Ziedoņa dzejoļu krājums “Zemes un sapņu smilts” iznācis 1961. gadā. Dzejniekam kopumā izdotas 16 dzejas grāmatas, kā arī daudzi epifāniju, dokumentālās prozas, pasaku un kopoto rakstu krājumi. Latvijas literatūras Kultūras kanonā iekļauti viņa dzejas krājumi “Es ieeju sevī”, “Taureņu uzbrukums” un „Epifāniju” pirmā un otrā daļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti